ГоловнаСвіт

У Білорусі заарештували опозиціонера

Житель Мінська образив міліціонерів.

У Білорусі заарештували опозиціонера
Фото: стоп-кадр с видеоролика

У Білорусі заарештовано на 15 діб жителя Мінська Івана Омельченка, який прославився після опозиційної демонстрації 26 квітня цього року.

Під час акції молодий чоловік розгорнув саморобний плакат зі словом "мycopoк" і стрілкою, що вказує в правий бік, вставши ліворуч від співробітника білоруської міліції в цивільному, який знімав усе, що відбувається на камеру, повідомляє сайт "Хартія-97".

"Рижик", як прозвали Омельченка за відповідний колір волосся, відразу ж став героєм місцевого інтернету, а ображені співробітники правоохоронних органів оголосили на нього полювання.

Щодня біля його квартири чергували правоохоронці. Його матері неодноразово повідомляли, що силовики хочуть викликати молодого чоловіка як свідка у справі про масові заворушення 19 грудня 2010 року (яке вже закрито).

Незабаром юнакові набридло постійно переховуватися, і він вирішив самостійно з'явитися в міліцію в супроводі свого адвоката. Щоправда, адвоката у відділення не пустили, а самого "Рижика" відправили до слідчого ізолятора.

Незабаром відбувся суд. На ньому молодик заявив, що насправді він написав на плакаті по-англійськи "My cop ok" ("Мій поліцейський - ОК"), тобто ніякої неповаги до міліціонера не висловлював.

Під час судового засідання було допитано і самого співробітника міліції Кондратьєва, який стояв поруч з Омельченком. Він заявив, що у вусі мав навушник, а отже, юнак усвідомлював, що стоїть поруч зі співробітником міліції в цивільному.

Адвокат Івана запевняв, що на фотографіях і відеозаписах, розглянутих у судовому засіданні, навушника в Кондратьєва не видно.

Проте суд засудив Івана Омельченка до 15 діб арешту. А інтернет-спільнота Білорусі вже вирішила під час наступних акцій опозиції поруч із представниками міліції розгортати покажчики "Май коп окей", щоби не виникало жодних непорозумінь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram