>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Лунін привів «Реал» у півфінал, «Арсенал» без Зінченка не пробив німецької броні

Останні матчі-відповіді визначили ще двох півфіналістів ЛЧ, ними стали «Реал Мадрид» і «Баварія».

Воротар «Реала» Андрій Лунін відбиває удар Матео Ковачича під час серії пенальті у чвертьфіналі Ліги чемпіонів УЄФА між «Манчестером Сіті» і «Реалом Мадрид», 17 квітня 2024 року.
Фото: EPA/UPG
Воротар «Реала» Андрій Лунін відбиває удар Матео Ковачича під час серії пенальті у чвертьфіналі Ліги чемпіонів УЄФА між «Манчестером Сіті» і «Реалом Мадрид», 17 квітня 2024 року.

«Манчестер Сіті» — «Реал Мадрид»

На арені «Етіхад» зустрілися гранди турніру — «Манчестер Сіті» й «Реал Мадрид». Попередній поєдинок команд завершився феєричною нічиєю — 3:3.

Одинадцятка «Сіті»: Едерсон; Вокер, Діаш, Аканджі, Гвардіол; Родрі, де Брюйне, Фоден; Сілва, Голанд, Ґріліш.

Стартовий склад мадридців: Лунін; Карвахаль, Рюдіґер, Начо, Менді; Камавінґа, Кроос, Вальверде, Беллінґем; Родріго, Вінісіус.

Матч розпочався досить спокійно, «Реал» грав другим номером, «Сіті» промацував штрафний майданчик суперника.

Однак перший контрвипад мадридців завершився швидким голом: на 12-й хвилині Карвахаль навісив на Джуда Беллінґема, англієць віддав на Вінісіуса, а той розрізною передачею на лівому фланзі знайшов Родріго. Перший простріл бразильця Едерсон парирував, але вдруге футболіст не схибив: на відскоку вдало зіграв на добиванні — 0:1.

На 19-й хвилині божевільний момент створили «містяни»: господарі чудово просунулися правим флангом, де Брюйне прострілив, Лунін урятував, далі навіс від Сілви, Голанд пробив головою, але м'яч влучив у поперечину, відскочив у коліно Бернарду Сілві, який помилився й не відзначився у воротах «Реала».

На 27-й хвилині Кевін де Брюйне з лінії штрафного завдав дуже несподіваного й небезпечного удару, але український голкіпер чудово прочитав епізод і врятував команду.

Згідно зі статистикою першого тайму, «Манчестер Сіті» мав значну перевагу у володінні м'яча — 62 %. Також команда Пепа Гвардіоли завдала 11 ударів, три з яких припали на площину воріт.

На 72-й хвилині Гвардіола зняв Ґріліша й випустив на поле Доку.

На 76-й хвилині «Ман Сіті» все ж розхитав оборону «вершкових»: Доку просунувся правим флангом до воріт суперника, прострілив, м'яч влучив у Рюдіґера, але на підбиранні вдало зіграв де Брюйне, не залишивши шансу голкіперові — 1:1.

На 78-й хвилині де Брюйне здалеку неймовірно пробив лівою ногою — м'яч пролетів дуже близько над поперечиною.

У другому таймі «Манчестер Сіті» фактично не виходив з чужої половини поля й позиційно атакував, блокуючи абсолютно всі спроби «Реала» до контрвипаду. Мадрид не зумів створити жодного моменту у ворота суперника — статистика зафіксувала три удари у площину воріт. Натомість «містяни» до кінця другої половини завдали 26, причому вісім у ворота.

Гра перейшла в овертайм. «Манчестер Сіті» продовжив пресингувати, але забити гол так і не зміг, тож усе вирішувала серія пенальті.

Перший простріл мадридців виконував Модрич — Едерсон спокійно парирував його. Андрій Лунін відбив удари Ковачича й Сілви. Тим часом «Реал» відігрався — вдало виконав чотири удари.

За результатом серії пенальті 3:4 «Реал Мадрид» крокує у півфінал Ліги чемпіонів.

Хосеп Гвардіола, тренер «Манчестер Сіті», привітав суперника з перемогою: «Я волів би перемогти, але вітаю Мадрид. Ми зробили все, що могли, зіграли винятково на всіх ланках. На жаль, не змогли перемогти. Футбол — це забивання голів, і вони зробили це трохи краще, ніж ми, з пенальті. Вони у півфіналі, ми ні. Невелика різниця. Що є, те є. Іноді ти виграєш за пенальті, іноді ні».

Карло Анчелотті, тренер «Реалу» зазначив: «Як усе це пояснити? Ми добре почали, пішли вперед, а потім нам довелося боротися, щоб вижити, довелося страждати. «Сіті» контролював ситуацію, тому що ми занадто глибоко захищалися. До серії пенальті ми були повністю переконані, що пройдемо далі. Пеп Гвардіола — джентльмен, завжди ним був. Він привітав нас, побажав удачі, і це те, що робить справжній джентльмен».

«Баварія» — «Арсенал»

У середу «Баварія» на «Альянц Арені» приймала лондонський «Арсенал». Матч у Лондоні завершився нічиєю, тож напруга була високою. Після недільної перемоги «Баєра» над «Вердером» усі шанси «Баварії» на Бундеслігу розвіялися, тож команда Тухеля мусила реабілітуватися перед уболівальниками й не завершити сезон ще однією невдачею.

Через травми не допомогли їй Бой, Коман, Гнабрі та Сарр, а також Девіс через дискваліфікацію. У «Арсеналу» був відсутній лише Тімбер.

Стартовий склад «Баварії»: Ноєр, Кімміх, Даєр, де Лігт, Мазрауї, Лаймер, Ґорецка, Сане, Мусіала, Геррейро, Кейн.

Стартова одинадцятка «Арсеналу»: Рая, Вайт, Габріель, Саліба, Томіясу, Едеґор, Жоржиньо, Райс, Сака, Мартінеллі, Гаверц.

Українець Олександр Зінченко провів на лавці запасних увесь матч.

Гра розпочалася на рівних, команди по черзі виходили в контрвипади й боролися за м'яч.

На 24-й хвилині небезпечний простріл з-за меж штрафного у ворота «Арсеналу» виконав півзахисник Мусіала, Рая відбив удар, Кімміх підхопив м'яч на правому, м'який навіс, але удар Кейна у штрафному заблокували.

На 28-й хвилині за межами штрафного майданчика удару у ворота завдав Едеґор, Ноєр дістав, але не зафіксував м'яч у руках, Кімміх підстрахував, голкіпер забрав м'яч точнісінько на брівці, уникнувши кутового у ворота.

Одразу після перерви «Баварія» створила дуже небезпечний момент: Кімміх навісив, Ґорецка головою пробивав, але влучив у каркас воріт; на підбиранні опинився Геррейро, який також завдав удару, але рикошет від захисника знову перевів м'яч у стійку. 

На 63-й хвилині мюнхенцям вдалося знайти тріщину в обороні «Арсеналу»: подачу Геррейро з лівого флангу прийняв Кімміх і з близької відстані головою пробив без шансів для голкіпера — 1:0. «Баварія» вийшла вперед.

На 87-й каноніри подалися в контратаку: Едеґор пробивав на ближню стійка, Нойєр дістав м'яч рукою та перевів м'яч на кутовий. Боковий арбітр вказав на удар від воріт, що викликало шквал емоцій у капітана «Арсеналу».

Фінальний свисток зафіксував перемогу «Баварії» з рахунком за сумою двох поєдинків 4:3.

«Баварія» проходить до півфіналу вперше із сезону 2020 року. Це їхній 13-й вихід до півфіналу турніру, більше лише на рахунку «Реала Мадрид» (17).

Мікель Артета, головний тренер «Арсеналу» проаналізував шлях команди на європейському турнірі: «Сьогодні ви могли бачити, що право на помилку було нульовим. Ми припустилися великої помилки в захисті й пропустили гол. Зараз саме час залишатися поруч з гравцями й підтримувати їх, тому що саме вони повели нас на цей шлях. Клуб не грав у Лізі чемпіонів сім років. Ми дуже хотіли потрапити до півфіналу або фіналу в перший рік нашого повернення. Ви бачите, що багатьом іншим клубам потрібно шість або сім років, щоб дістатися до цієї стадії. Ми були дуже близькі — це реальність. Ми повинні пройти через біль сьогодні, а завтра підвестися і прийти з тим самим настроєм, що був у нас тут».

Томас Тухель, тренер «Баварії»: «У першому таймі це була шахова гра. Ніхто не хотів припуститися помилки. Усі грали трохи безпечно — були моменти в нас, були моменти в “Арсеналу”. У перерві ми заохочували команду показати трохи більше індивідуальності, трохи більше сміливості. Були рухливішими й провели фантастичний другий тайм. Заслужили перемогу. Мої найбільші вітання та компліменти команді. Ми дуже щасливі».

Сніжана Журбенко, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram