>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

​​Вирішальний двобій збірних України й Ісландії за путівку на Євро-2024

26 березня на Tarczyński Arena Wrocław відбудеться фінал плей-оф відбору Євро-2024 між збірними України й Ісландії.

Україна після виснажливого двобою з Боснією і Герцеговиною виборола собі право зіграти у фіналі плей-оф відбору на Євро-2024. Суперником підопічних Сергія Реброва стала збірна Ісландії, яка у стиковому матчі обіграла Ізраїль з розгромним рахунком 1:4. 

Фото: https://twitter.com/uafukraine

Фінальний матч на Tarczyński Arena Wrocław судитиме французька бригада арбітрів на чолі з Клеманом Тюрпеном. Усі три попередні матчі збірної України за суддівства француза завершилися нічиєю: Молдова — Україна, 0:0 (відбір ЧС-2014), Україна — Ісландія, 1:1 (відбір на ЧС-2018), Португалія — Україна, 0:0 (відбір на Євро-2020).

Що відомо про суперника?

Україна й Ісландія раніше зустрічалися в рамках відбору до Євро-2000 і Чемпіонату світу-2018. Матч у Вроцлаві стане п'ятим в історії протистоянь між командами. У кожної по одній перемозі та дві нічиї. Збірна України здобула свою мінімальну перемогу на виїзді 1999 року, тоді у воротах ісландців відзначився нинішній тренер Сергій Ребров. У 2017-му під час відбірних матчів за вихід на ЧС-2018 Ісландія на домашній арені переграла Україну з рахунком 2:0. 

За оновленою статистикою, 2024 року у світовому рейтингу ФІФА збірна Ісландії посідає 73 місце, Україна на 24 сходинці. 

Фото: https://twitter.com/footballiceland

У таборі збірної Ісландії зараз 25 футболістів. У півфінальному матчі проти Ізраїлю команді не допоміг капітан Йоганн Гудмундссон, його участь у поєдинку проти України не уточнюють. У тій грі травму отримав Арнор Сігурдссон: вінгера англійського «Блекберна» замінили на 78-й хвилині через серйозне ушкодження, яке не дозволить вийти на фінальну зустріч плей-оф.

Арнор Сігурдссон
Фото: twitter.com/footballiceland
Арнор Сігурдссон

Головним досягненням ісландців є вихід до чвертьфіналу Євро-2016. Груповий етап вони проминули без поразок: нічия з португальцями (1:1), з таким самим рахунком Ісландія пройшла Угорщину (1:1) і в завершальному раунді з рахунком 2:1 команда під керівництвом Ларса Лагербека обіграла Австрію, чим забезпечила собі плей-оф Чемпіонату Європи. Де в першому матчі сенсаційно здолала Англію — 2:1, а от у чвертьфіналі зустрілася з Францією та зазнала розгромної поразки 5:2. 

У відборі на Чемпіонат світу 2018 року наша збірна опинилася у групі з Ісландією, Туреччиною, Фінляндією, Косовом і Хорватією. Тоді саме Ісландія очолила групу й вийшла до групової стадії мундіалю після 7 перемог у 10 матчах. 

Однак потрапити у плей-оф ЧС-2018 не змогла У групі D фінішувала останньою, програвши два з трьох поєдинків: Нігерії (0:2) та Хорватії (1:2); а також розійшлася 1:1 з Аргентиною.

Повторити досягнення 2016 року Ісландії поки що не вдалось. У відборі на Євро-2020 у своїй групі вона посіла третє місце, двічі поступившись Франції (4:0; 0:1) і раз Албанії (4:2). У відборі на ЧС-2022 опинилася на передостанньому місці в групі після п'яти програних матчів, трьох нічиїх і двох перемог над Ліхтенштейном.

Хто фаворит?

Після важкого камбеку синьо-жовтих за 15 хвилин до завершення основного часу та розгромної перемоги Ісландії є певні сумніви в перевазі України. Однак фаворитом цього протистояння вважають саме нашу національну команду.

«Ми маємо підготуватися краще, ніж до зустрічі з Боснією і Герцеговиною. Будемо вдосконалювати свою гру і в першу чергу ментальну складову. Ісландія — це Боснія, помножена на три. У неї є дисципліна. Ісландці фізично краще підготовлені, ніж боснійці. Ісландія точно знає, що робить, тому що вже показує добрий результат тривалий час. Якщо ми зіграємо краще, ніж проти Боснії, то зможемо перемогти», — сказав Юхим Конопля про майбутнього суперника.

Позитивною новиною для українських уболівальників стало повернення до загальної групи на тренуванні вінгера Віктора Циганкова, про це повідомляє офіційний сайт УАФ. Однак його участь у поєдинку досі під питанням. На передматчевій конференції наставник збірної України прокоментував ситуацію Віктора: «Він тренується кілька днів. Завтра приймемо рішення. Найголовніше зараз — його фізичні кондиції».

Згідно зі статистикою порталу Transfermarkt, загальна вартість збірної Ісландії сягає 69,5 млн євро, тоді як збірної України — 354,5 млн євро, що вп'ятеро більше. Найдорожчим гравцем «вікінгів» є одноклубник Руслана Маліновського в «Дженоа» Альберт Гудмундссон, його вартість оцінюють у 22 млн євро. Саме він оформив хеттрик у ворота Ізраїлю у матчі плей-оф. 

Також важливою перевагою збірної України є гра на стадіоні у Вроцлаві, де зараз базується збірна. 

Після матчу проти БІГ президент УАФ Андрій Шевченко завітав у роздягальню й мотивував збірників на прийдешній поєдинок: «Вам треба зробити висновки. Друга гра набагато важливіша, тому треба бути готовими. Дуже важливо, що зараз нас приїдуть підтримати. Будемо чекати повний стадіон. Усе, що ви повинні зробити, — гарно підготуватися».

Форвард збірної України Роман Яремчук також відзначає важливість уболівальників на цьому поєдинку: «Сподіваюся на наших уболівальників. Дійсно скучив за ними, і хлопці також. Коли граєш у Європі, то сумуєш за українцями, нашою атмосферою, хочеться їх порадувати, принести хороший настрій і поїхати на Євро».

Роман Яремчук святкує забитий м'яч
Фото: uefa.com
Роман Яремчук святкує забитий м'яч

25 березня відбулася передматчева пресконференція в Польщі, наставники обох команд поділилися очікуваннями. 

Сергій Ребров наголосив: «Це міцна команда з дуже якісними гравцями. Ми розуміємо, наскільки це сильний опонент. Але я вірю у своїх футболістів. Ми маємо використати наші найкращі якості». 

Фото: https://twitter.com/uafukraine

Наставник збірної Ісландії Оге Гарейде позитивно налаштований на бій: «Усі футболісти моєї команди готові до завтрашнього матчу. Ми як демократична країна співчуваємо Україні. Ісландія, як і багато країн по всьому світу, приймає біженців з України. Але ми спортсмени, футболісти й повинні концентруватися виключно на футболі. Україна дуже сильна й має класних виконавців. Але завтра на всіх очікує фінал, а в таких поєдинках фаворитів не буває. Гадаю, шанси 50 на 50. Але якщо всі вважають Україну фаворитом, це може тиснути на суперника. Можливо, й зіграє Ісландії на руку».

Нагадаємо, у разі перемоги наша збірна потрапить у групу E до Бельгії, Словаччини та Румунії, матчі з якими відбудуться в Німеччині.

***

Експерти Favbet віддають перевагу збірній України: її шанси на перемогу оцінили у 62 %, шанси суперника — 15 %. 

Участь в азартних іграх може викликати ігрову залежність. Дотримуйтеся правил (принципів) відповідальної гри.

Ліцензія на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино в мережі Інтернет від 20.04.2021 року, видана ТОВ «БК "ФАВБЕТ"» на підставі Рішення КРАІЛ від 05.04.2021 року за № 137 зі змінами. Ліцензія на провадження діяльності з організації та проведення букмекерської діяльності від 28.12.2022 року, видана ТОВ «БК "ФАВБЕТ"» на підставі Рішення КРАІЛ від 13.12.2022 року за № 433.

Сніжана Журбенко, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram