>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

​«Шахтар» — «Марсель»: боротьба за путівку в 1/8 Ліги Європи триває

Донецький «Шахтар» на «Фолькспаркштадіон» у Гамбурзі приймав «Марсель» у рамках 1/16 Ліги Європи. «Гірники» на останніх хвилинах зуміли відігратися й завершити матч нічиєю.

​«Шахтар» — «Марсель»: боротьба за путівку в 1/8 Ліги Європи триває
Фото: https://twitter.com/FCShakhta

«Шахтар» провів перший з двох матчів плей-оф Ліги Європи. За путівку в 1/8 він змагався з французьким «Марселем». Раніше команди зустрічалися у чвертьфіналі сезону 2008/09, коли «Шахтар» під керівництвом Мірчі Луческу став переможцем Кубка УЄФА. Тоді «гірники» перемогли двічі, на домашньому стадіоні — 2:0, на виїзді — 1:2.

Цього сезону «Шахтар» вийшов у плей-оф Ліги Європи й закріпив за собою третє місце на груповому етапі ЛЧ. У групі H українська команда зіграла з «Порто» (удома — 1:3, на виїзді — 5:3), «Барселоною» (на виїзді — 2:1, удома — 1:0) та «Антверпеном» (на виїзді — 2:3, удома — 1:0). «Марсель» вийшов до плей-оф 1/16 з другого місця в таблиці групового розіграшу ЛЄ, поступившись англійському «Брайтону», і втратив пряму путівку на стадію 1/8.

Цей поєдинок став першим офіційним для «гірників» у 2024 році, тоді як французи провели вже сьому гру. Тож це було певним випробуванням для «Шахтаря». Наразі команда Пушича посідає четверте місце в турнірній таблиці УПЛ. У суперника ситуація не краща: французи є восьмими в Лізі 1 і не перемогли в останніх п’яти матчах. Важливо, що до «гірників» повернувся капітан Тарас Степаненко: захисник довго не грав через травму, але в матчі плей-оф вивів команду на поле з капітанською пов'язкою. Також у цій зустрічі дебютував нападник Егіналду, який приєднався до команди в літнє трансферне вікно.

Стартовий склад «Шахтаря» на гру: Різник, Азаров, Матвієнко, Бондар, Конопля, Степаненко, Судаков, Бондаренко, Егіналду, Зубков, Сікан.

Стартовий склад «Марселя»: Лопес, Мерлен, Балерді, Жіго, Клосс, Харіт, Унаї, Кондогбія, Мумбанья, Енріке, Обамеянг.

Перший тайм був досить рівним, обидві команди пресингували й виходили в контратаки, загалом гра точилася в центрі поля. На перших хвилинах шанс відзначитися голом мав Зубков, після помилки у власному штрафному Кондогбія Олександр завдав чіткого удару в один дотик, але голкіпер «Марселя» Пау Лопес перевів м'яч на кутовий. 

У середині першого тайму арбітр прийняв досить неоднозначне рішення. «Шахтар» вибіг у контратаку, Конопля передав чудовий пас через все поле на хід Зубкову, той — на Сікана, але нападник підковзнувся, а щойно підвівся — проштовхнув м'яч на Егіналду, котрий пробив у ворота на секунду пізніше від свистка арбітра через фол на Зубкову. Центральний захисник «Марселя» Балерді через це отримав жовту картку й пропустить наступний матч-відповідь на домашній арені. Судаков виконав штрафний удар — пробив у стінку. 

Фото: https://twitter.com/FCShakhta

На 30-й хвилині «Шахтар» після атаки знову наблизився до воріт французів, але Зубков перетримав мʼяч у штрафному й утратив його, навіть не завдавши удару.

Перший тайм завершився з нулями на табло. За статистикою володіння м'ячем «Шахтар» переважав – 58 % на 42 %. 

Одразу після перерви «Марсель» провів ряд чудових атак. Наприклад, на 58-й хвилині з флангової передачі Мерлена Луїс Енріке завдав удару головою, але мʼяч пролетів поруч зі штангою. Уже на 64-й чергова швидка контратака гостей виявилася результативною. З правого флангу французи вирвали мʼяч у «гірників», Жонатан Клосс виконав навіс на Обамеянга, який відкрив рахунок — 0:1. 

Уже через чотири хвилини «гірники» зрівняли його. Воротар Пау Лопес відбив м'яч після штрафного удару Зубкова, Конопля підібрав і повернув у штрафний майданчик, автор асисту у ворота української команди Клосс невдало вдарив, чим скористався Микола Матвієнко — 1:1. Це п'ятий гол захисника в цьому сезоні. Раніше Микола відзначився у ворота «Антверпена» (групова стадія ЛЧ), «Металіста 1925», «Кривбасу» й «Миная» (УПЛ). 

Фото: https://twitter.com/FCShakhta

На 72-й хвилині «Шахтар» вимушено замінив через травму капітана Тараса Степаненка, який тільки-но відновився. Замість нього на поле вийшов 29-й номер «помаранчево-чорних» Єгор Назарина.

На 74-й хвилині «Марсель» ледь не вразив ворота «Шахтаря» вдруге. Голкіпер Різник вибіг на перехоплення й на лінії штрафного ледь не сфолив на Мумбаньї — прибрав руки останньої миті. Нападник перестрибнув через воротаря й упав, очікуючи рішення арбітра. Однак рефері чітко відзначив, що фолу не було. 

Останні хвилини матчу видалися напруженими, адже жодну команду нічия не влаштовувала. На 90-й атака «Марселя» завершилась голом Ндіає. Асистом відзначився Обамеянг. 

Пропустивши, «Шахтар» не втратив концентрації, рушив на останній штурм і записав на свій рахунок ще один м'яч.

На 90+3 хвилині Зубков виконав навіс зі штрафного на невисокого Егіналду, який урятував команду від поразки — 2:2 на табло. Під кінець додаткового часу Бондар сфолив проти Аріта, за що отримав жовту картку й не зможе допомогти команді в матчі-відповіді.

Фото: https://twitter.com/FCShakhta

Маріно Пушич, головний тренер донецького «Шахтаря», на післяматчевій пресконференції прокоментував: «Двояке відчуття. Я думаю, що ми заслуговували на більший рахунок, але так іноді буває у футболі. Дуже задоволений тим, як ми зіграли. Робочий настрій фантастичний, особливо враховуючи, що провели першу офіційну гру за два місяці. Ми проявили характер, двічі відігравши, і мали сміливість знову атакувати. Тому є двояке відчуття, але загалом я пишаюся своєю командою».

Сніжана Журбенко, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram