>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

З поверненням!

Що ж помітного сталося за останній час у футбольному світі, поки ми відзначали «український Рамадан»?

З поверненням!
Фото: Phl.com.ua

Свята невпинно мчать до завершення. Місячна зимова відпустка українських клубів уже завершена: «Шахтар» і «Динамо» тримають курс на Іспанію, гравці «Металіста» пріють під сонцем Об‘єднаних Арабських Еміратів. Одне слово, робота закипіла і через місяць її наслідки ми побачимо у матчах трьох згаданих клубів в 1/16 фіналу Кубка УЕФА. Поки говорити про готовність клубів передчасно, можемо лише констатувати, що всі три українські репрезентанти в єврокубках майже одночасно розпочали підготовку до відповідальних матчів.

Що ж помітного сталося за останній час у футбольному світі, поки ми відзначали «український Рамадан»?

Офіційне «одягання» динамівської футболки відкриттям минулого року Сергієм Кравченком було лише очікуваним символом давно підписаного контракту, тому резонансу не викликало. А от перехід до тренерського штабу «Динамо» ще одного відомого російського спеціаліста Бориса Ігнатьєва можна назвати явищем помітним. Поки журналісти лише здогадуються, за який саме сегмент роботи у тренерському штабі відповідатиме екс-тренер московських «Локомотива», «Динамо» та збірної Росії, мовляв, поки мова йде про роботу з найближчим резервом. Однак, зважаючи на досвід спеціаліста і його давні дружні взаємини із Сьоміним, з великою часткою ймовірності можемо припустити, що Ігнатьєв буде ніким іншим, як найближчим другом і соратником «коуча», себто його першим асистентом.

У Донецьку тим часом таки продали в «Марсель» Брандао, якому донбаська публіка вже давно махала білими хустинками, реагуючи на нереалізовані гольові шанси, що у пам‘ять врізаються значно сильніше, ніж нечисленні реалізовані. Керівництво донецького «Шахтаря» ще до відпустки заявляло, що гучних придбань не буде, а тому головною подією зими стало повернення із річної оренди в англійському «Манчестер Сіті» «двадцятимільйонного хлопчика» Нері Кастільо, котрому до від‘їзду гірників на тренувальний збір в Іспанію сильно допікали українські морози. Певно, вже на Піренеях, мексикано-уругваєць буде доводити Мірчі Луческу свою спроможність грати в «основі».

Щодо самого румуна, якого преса і уболівальники дружно відправляли у відставку, то він продовжує демонструвати унікальну «живучість» на посаді і, як мінімум до літа, ще «порулить» у Донецьку.

Повернення меншого масштабу у Донецьку – «шахтар» за контрактом, але «металіст» за духом Руслан Фомін: харківський клуб вже давно пропонував донецькому викупити права на футболіста, але сьогодні взагалі малоймовірним виглядає, що Руслан повернеться до клубу, який став йому справді рідним. «Металіст» – прямий конкурент «Шахтаря» у боротьбі за місце в Лізі чемпіонів, а відтак підсилювати опонента – собі на шкоду. Найприкріше, що у цій ситуації програти може сам Руслан: Луческу ніколи не бачив його гравцем «основи», а якщо форварда відправлять в оренду у менш іменитий клуб – то контраст мотивації навряд чи сприятливим чином відіб‘ється на формі гравця.

Тим часом «Металіст» придбав 22-річного аргентинського півзахисника Асеведо, котрий має досвід гри за молодіжну збірну своєї країни. Вміння харківської селекційної команди «не за дорого» знаходити талантів уже підтвердили трансфери Коельо, Едмара, Бордіяна, Ганцарчика… Відтак появу нового іноземця уже сприймають із зацікавленням та очікуванням відповідності «аргентинським» стандартам гри.

Лідер «Чорноморця» Володимир Коритько, контракт якого з одеситами завершився 31 грудня року щойно минулого, поки нікуди з Південної Пальміри не поїхав, однак його наполегливо «сватали» до «Металіста». Якщо трансфер відбудеться, то підсилення для харків‘ян – очевидне, як і для «Чорноморця» – величезна втрата, оскільки білоруський універсал у цьому сезоні на своїх плечах тягне потяг, потужність якого аж ніяк не порівняєш з експресом.

А от «Таврія» не зуміла втримати свого лідера: один з найкращих снайперів ліги Володимир Гоменюк тепер – форвард «Дніпра». Звертає на себе увагу той факт, що «кримський Руні» віддав перевагу Дніпропетровську перед Донецьком: «Шахтар» готовий був заплатити більше. Але гравець вирішив, що у «Дніпрі» йому буде легше освоїтися, а відтак існує більше підстав для професійного зростання. Важко не погодитися, згадуючи імена перспективних гравців, які, переходячи у стан «Шахтаря», потім пачками були відправлені в оренду до різних клубів.

І, нарешті, найбільш помітна фінансова подія початку року: Рабинович таки продав столичний «Арсенал». Хоч всі навколо кажуть, що продав Коломойському, сам Вадим Зіновійович це заперечує і, з притаманним йому лукавством, додає, що ім‘я нового власника ледь не щодня згадують у теленовинах. Рабинович – медіагравець, тому й знає, як утримувати одну інтригу і породжувати іншу, кажучи, що основна причина продажу клубу – його власне бажання позмагатися за посаду президента Прем‘єр-ліги. Скинутий з плечей тягар можна прикрасити і таким заголовком, хоч не є таємницею, що Рабинович уже давно шукав покупця на товар, який йому було ой як непросто утримувати у привабливому вигляді. Хочеться вірити, що той таємничий «Зорро» – новий власник «Арсеналу» – допоможе клубу вийти на новий якісний рівень. Ще один конкурентноздатний колектив буде аж ніяк не зайвий у вітчизняній Лізі. 

Олександр ГливинськийОлександр Гливинський, спортивный обозреватель
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram