ГоловнаСуспільствоЖиття

У Львові скоїли замах на Ірину Фаріон, вона померла у лікарні (доповнено)

У поліції кваліфікували напад на Ірину Фаріон як умисне вбивство.

У Львові скоїли замах на Ірину Фаріон, вона померла у лікарні (доповнено)
Ірина Фаріон
Фото: Ірина Фаріон

У п’ятницю, 19 липня, у Львові на вулиці Масарика скоїли замах на відому мовознавицю Ірину Фаріон.

Про це повідомляє видання ZAXID.NET.

Оновлення 23.30. У пресслужбі Першого медичного обʼєднання Львова повідомили, що Ірина Фаріон померла, передає Zaxid.net.

Перед цим керівниця анестезіологічної служби Наталія Матолінець повідомила, що потерпілій провели операцію первинної хірургічної обробки рани голови, вона була у критичному стані.

Влада Львова та області висловила співчуття з приводу смерті громадської діячки.

Фото: скриншот

Фото: скриншот

Президент України Володимир Зеленський відреагував на замах на життя Ірини Фаріон

"Всі необхідні сили Національної поліції України та СБУ задіяні, щоб встановити обставини цього злочину... Очевидно, що будь-яке насильство заслуговує лише на засудження і кожен, хто винен у цьому нападі, повинен понести повну відповідальність", — зазначив він.

Глава держави додав, що міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та керівник Служби безпеки України Василь Малюк оперативно доповідають щодо розшуку нападника на Ірину Фаріон.

Оновлення 00.50. У свою чергу у Міністерстві внутрішніх справ зазначили: напад на Ірину Фаріон кваліфіковано як умисне вбивство, зловмиснику загрожує до 15 років ув'язнення.

Поліція та інші необхідні служби працюють на місці інциденту. Правоохоронці мають покази свідків, опрацьовують дані з камер відеоспостереження. 

"Розкриття злочину в активній фазі. Систематично отримую доповіді від керівництва поліції про вжиті заходи та встановлені обставини. Якщо у вас є будь-яка інформація про обставини скоєння цього злочину, повідомляйте поліції. Ці дані мають бути правильно зафіксовані та ретельно перевірені", — ідеться у повідомленні МВС.

Як повідомляє видання з посиланням на власні джерела, Ірина Фаріон поступила о 19:40 із вогнепальним пораненням у голову в критичному стані в Перше медобʼєднання Львова на вул. Миколайчука.

На момент поступлення її стан був вкрай важкий. Потерпілій надається невідкладна допомога.

Як повідомили в поліції Львівської області, правоохоронці встановили особу пораненої, 60-річної львівʼянки і підтвердили інформацію, що потерпілу госпіталізовано з вогнепальним пораненням голови.

"У Львові та на території області проводиться спеціальна поліцейська операція, до якої задіяні співробітники усіх служб та підрозділів поліції Львівщини", — ідеться у повідомленні.

Доповнення. У Першому медичному об'єданні, куди доставили Ірину Фаріон прокоментували, що "близько 20-ї години до лікарні Святого Пантелеймона Першого медобʼєднання Львова поступила жінка з вогнепальним пораненням. Нині вона перебуває в реанімації. Стан важкий".

З огляду на лікарську таємницю та необхідність збереження персональних даних пацієнтів більш детальної інформації не розголошують.

У Львівській ОВА та мерії підтвердили інформацію, що замах здійснили саме на Ірину Фаріон.

"На жаль, це правда. У Львові вчинили замах на мовознавицю та політикиню Ірину Фаріон. За останніми даними від медиків, Ірина Дмитрівна перебуває у важкому стані в одній з лікарень міста. Вона у реанімації. Їй надають всю необхідну допомогу", — написав очільник Львівської ОВА Максим Козицький.

Мер Львова Андрій Садовий висловив співчуття. "Помолимось за здоровʼя пані Ірини! Медики роблять все можливе. Головне зараз врятувати життя та знайти зловмисника!".

  • 15 листопада минулого року екснардепку Ірину Фаріон звільнили із посади професорки у Львівській політехніці, де вона працювала на кафедрі української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук. Це сталося після того, як вона заявила, що не вважає українцями російськомовних бійців "Азову" і 3-ї штурмової бригади, якщо вони не можуть говорити українською. Національний університет "Львівська політехніка", де викладає Фаріон, заявив, що заклад не несе відповідальності за її висловлювання поза університетом. Омбудсман Дмитро Лубінець через це звернувся до СБУ, аби спецслужба надала оцінку її висловлюванням.
  • СБУ відкрила кримінальну справу проти мовознавиці. Слідчі проводили експертизи скандальних висловлювань та публікацій, а також епізод з оприлюдненням листа від студента з окупованого Криму.
  • У грудні Фаріон подала позов до суду щодо звільнення. Предмет позову - "визнання незаконним та скасування наказу про звільнення”.
  • У лютому цього року Галицький районний суд Львова відмовив Фаріон у поновленні на посаді. Згодом вона відреагувала на рішення суду, назвавши його "замовною політичною публіцистикою, що є повною дискваліфікацією львівського судді".
  • 29 травня 2024 року Львівський апеляційний суд постановив поновити Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки, а також стягнути на користь науковиці заробіток за період вимушеного прогулу майже 124 тисячі гривень. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram