ГоловнаСуспільствоВійна

Росія вдруге за пів року застосувала підводний човен для запуску ракет по Україні, - ВМС

Окупанти шукають способи, як застосовувати носії крилатих ракет без небезпеки для власних човнів.

Росія вдруге за пів року застосувала підводний човен для запуску ракет по Україні, - ВМС
підводний човен 'Ростов-на-Дону' (архівне фото)
Фото: Фокус

Російська армія вдруге за пів року використала підводний човен для запуску ракет по Україні.

Про це повідомив речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук, передає "Радіо Свобода".

За його словами, росіяни шукають способи, щоб застосовувати ракетоносії в морі, але без небезпеки для власних човнів.

"Жодних кораблів в морі немає, як і не було. Але вони шукають способи, як застосовувати носії крилатих ракет, і є верифікований випадок застосування підводного човна. Позавчора (8 квітня, - ред.) вони застосували підводний човен для запуску ракет. І це - другий верифікований випадок фактично більше ніж за пів року. Шукають, як реалізовувати свій потенціал з огляду на небезпеки, які для них вже є в Чорному морі. Тому і далі будуть падати вертольоти старі і літаки, які патрулюють узбережжя, тому далі вони будуть намагатися застосувати якось субмарини", – сказав Плетенчук.

"Таких підводних ракетоносіїв є три в складі Чорноморського флоту РФ, але це не означає, що завтра вони всі три вийдуть в море... Минулого тижня вони виходили – дві одиниці – і одразу зайшли. Може це була така «проба пера», щоб розбавити статистику невиходів у море. Але надводні ракетоносії залишаються в пункті перебування в Новоросійську", - зауважив він.

Плетенчук також розповів про пошкоджений корабель "Серпухов", загоряння і пошкодження якого в Балтійську Калінінградської області РФ підтвердили в ГУР. Плетенчук уточнив, що "Серпухов" не збиралися перебазовувати в Чорне море для застосування під час обстрілів України. Він пояснив, що таке перебазування було б складним технічно.

  • Останнім часом, згідно з даними ВМС, Росія майже не виводить своїх кораблів на чергування в Чорному морі через ураження російських суден під час українських ударів.
  • 13 вересня минулого року військові об'єкти РФ у Севастополі зазнали ракетної атаки. Прилетіло по судноремонтному заводу: там пошкоджено ВДК "Мінськ" і один із шести підводних човнів ЧФ РФ - дизель-електричний "Ростов-на-Дону", носій крилатих ракет "Калібр", спущений на воду 2014-го. За даними Defense Express, це - перше в історії застосування крилатих ракет для ураження підводного човна за всю історію – і одразу результативне.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram