ГоловнаСуспільствоВійна

Служба безпеки заблокувала ще 4 схеми для ухилянтів

За гроші чоловіків відправляли в країни ЄС на підставі підроблених документів.

Служба безпеки заблокувала ще 4 схеми для ухилянтів
Фото: СБУ

СБУ ліквідувала ще 4 схеми ухилення від мобілізації, які діяли у різних регіонах України. Серед затриманих – столичний власник транспортної компанії, що імітувала міжнародні пасажирські перевезення, та посадовець одного з підрозділів ДСНС у Кіровоградській області.

Як повідомляє у Telegram СБУ, за гроші фігуранти переправляли ухилянтів до країн Євросоюзу на підставі підроблених документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів. Вартість таких "послуг" становила до 8 тис. американських доларів. Сума залежала від терміновості втечі та її способу.

Фото: СБУ

У Києві та на Тернопільщині викрито трьох ділків, які відправляли ухилянтів до країн Євросоюзу як водіїв міжнародних пасажирських рейсів. Оборудку організував 48-річний киянин, який придбав на підставну особу транспортне підприємство.

Його спільник з Тернопільщини підшукував охочих уникнути мобілізації. Для безперешкодного перетину кордону їхні прізвища заздалегідь вносили до інформаційної системи "Шлях" як водіїв закордонних рейсів. Ще одна спільниця фігурантів супроводжувала псевдоводіїв до зарубіжного пункту призначання і поверталася в Україну вже за кермом мікроавтобуса. Для конспірації злочинних дій фігуранти кожні два тижні перереєстровували та змінювали номерні знаки своїх автомобілів.

Фото: СБУ

У Кропивницькому затримано посадовця одного із підрозділів Держслужби з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області. За хабарі він пропонував потенційним призовникам працевлаштуватися у ДСНС. Таким чином фігурант "гарантував" їм "бронь" від мобілізації.

На Закарпатті двоє мешканців Тячівського району переправляли ухилянтів до сусідньої європейської країни вплав через прикордонну річку. У вартість "послуги" входив гідрокостюм, яким споряджали клієнтів.

На Буковині затримано мешканця Чернівецького району – працівника місцевої будівельної фірми, який після роботи за гроші переводив ухилянтів до ЄС лісовими стежками. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, в Одеській області затримали лікаря, який виготовляв за 5 500 доларів фіктивні документи для звільнення зі служби. Лікар організував протиправну схему виготовлення фіктивних документів про наявність у військових хвороби, яка є підставою для звільнення з лав ЗСУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram