ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Львівські та київські хірурги здійснили пересадку комплексу серця і легень

Операція тривала 10 годин.

Львівські та київські хірурги здійснили пересадку комплексу серця і легень
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Українські хірурги вперше здійснили пересадку комплексу серця і легень. Операцію виконали фахівці львівської Лікарні святого Пантелеймона спільно з колегами з київського Інституту серця. Вона тривала 10 годин.

"Органокомплекс отримала 38-річна Ніна з Київської області... На трансплантацію вона чекала 15 років", – повідомило у Facebook Перше медичне об'єднання Львова. 

Зазначається, що зараз пацієнтка перебуває у стабільному стані. Донором став 18-річний юнак, який загинув у ДТП.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

"Ми готувалися до цієї операції понад три роки. Спершу почали трансплантувати серце, потім легені. І ось нарешті – органокомплекс серце-легені. Було надзвичайно складно дійти до цього етапу, але ми це зробили, це зробила українська медицина! Тепер і у нас виконується операція, яку роблять мало де у світі", – сказав керівник відділення кардіохірургії та трансплантації серця Лікарні святого Пантелеймона Роман Домашич.

Генеральний директор Першого медичного об'єднання Олег Самчук назвав успішну операцію з пересадки серця і легень "історичною подією для всієї України".

 

Нагадаємо, за інформацією Міністерства охорони здоров'я, у 2022 році українські лікарі провели 384 трансплантації органів. Порівняно з 2021 роком кількість таких операцій збільшилася на 20%. Трансплантацію органів в Україні проводили 32 медичні центри.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram