ГоловнаСуспільствоВійна

На Черкащині голова райсуду виправдовувала воєнні злочини росіян, – СБУ

Також посадовиця підтримує захоплення Криму та Мелітополя і вихваляє запровадження там “російського законодавства”. Раніше жінка була суддею Якимівського райсуду у Запорізькій області.

На Черкащині голова райсуду виправдовувала воєнні злочини росіян, – СБУ
Фото: СБУ

На Черкащині повідомлено про підозру судді, яка виправдовувала російську агресію в Україні.

Про це повідомляє СБУ.  

“Служба безпеки спільно з ДБР зібрала доказову базу на суддю Звенигородського райсуду Черкаської області, яка заперечувала збройну агресію РФ і виправдовувала воєнні злочини рашистів. На момент документування злочину фігурантка перебувала на посаді голови районного суду”, – йдеться в повідомленні. 

Зазначається, що в розпорядженні СБУ є записи розмов, де вона не приховує свою проросійську позицію і постійно повторює наративи Кремля про війну в Україні. 

Задокументовано, що посадовиця підтримувала захоплення Криму та Мелітополя і вихваляла запровадження там «російського законодавства». 

Крім того, вона виправдовувала воєнні злочини РФ проти цивільних. Наприклад, ракетний удар росіян по багатоквартирному будинку у Дніпрі в січні цього року вона «оцінила» як «супутні втрати» під час війни. 

На підставі зібраних доказів фігурантці повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників, вчинені службовою особою). 

За даними слідства, раніше жінка була суддею Якимівського райсуду у Запорізькій області. Через тимчасову окупацію цієї території у червні 2022 року її відрядили до Черкащини, де призначили спочатку суддею, а потім обрали головою районного суду. 

Згодом фігурантка планувала подати у відставку, переїхати до Криму, але при цьому одержувати довічну пенсію судді з українського бюджету. 

Однак співробітники Служби безпеки спільно з ДБР зірвали її плани – задокументували злочинні дії і наразі проводять розслідування, щоб притягнути зловмисницю до відповідальності. 

Під час обшуків у фігурантки виявлено та вилучено іноземну валюту, в тому числі російські рублі, мобільні телефони та комп’ютерну техніку. 

Їй загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Нагадаємо, перед судом постане ексочільник Кримського управління СБУ Кулініч, який працював на ФСБ. Фігуранту загрожує до 15 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram