ГоловнаСуспільствоВійна

​Верещук заявила, що "всередині влади немає дискусії щодо ворожих паспортів" для українців під окупацією

"...З паном Омбудсманом ми на одній сторінці та на одній хвилі", - додала віцепрем’єр.

​Верещук заявила, що "всередині влади немає дискусії щодо ворожих паспортів" для українців під окупацією
Фото: скріншот відео

Віцепрем’єр Ірина Верещук заявила, що "всередині влади немає дискусії щодо ворожих паспортів" для жителів тимчасово окупованих територій України і що "з паном Омбудсманом ми на одній сторінці та на одній хвилі".

Про це йдеться в дописі Верещук у соцмережах.

Вона зазначила, що "завжди рекомендувала нашим людям на тимчасово окупованих територіях не брати паспорти окупантів". 

"Так, життя складне, випадки бувають різні. Комусь російський паспорт треба, щоб виїхати з ТОТ. Комусь паспорт потрібен, щоб отримати медичну допомогу або пенсію. Все це зрозуміло. Людина сама прийме рішення, виходячи зі своїх життєвих обставин. Але це не означає, що я маю або можу рекомендувати людям брати ворожі паспорти. Не маю і не можу. Бо це не тільки про документи, а й про цінності та позицію", - написала віцепрем’єр.

За її словами, окрім українців, які перебувають під окупацією, є "українці, які залишили ТОТ саме тому, щоб не брати російські паспорти". "Є українці, які зараз воюють, саме за те, щоб на нашій землі не було російських паспортів", - написала очільниця Мінреінтеграції.

Верещук додала, що публічна дискусія щодо доцільності/недоцільності отримання українцями російських паспортів на тимчасово окупованих шкодить інформаційній безпеці нашої держави, тому її краще припинити. 

Нагадаємо, спершу уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що українці, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, задля збереження власного життя мають брати російський паспорт, або у будь-який спосіб виїжджати з таких територій.

Згодом з'явився коментар з цього приводу Ірини Верещук, яка закликала навпаки - російські паспорти не брати, а також "з окупантами не співпрацювати; за можливості виїхати; чекати ЗСУ".

Днями стало відомо, що на тимчасово окупованих територіях Херсонської області росіяни продовжують тиснути на українців, котрі відмовляються отримувати паспорт РФ. Зокрема, окупанти погрожують депортувати їх.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram