ГоловнаСуспільствоВійна

“Український свідок”: працівники Чорнобильскої АЕС розповіли про перші емоції після звільнення від окупантів

Матеріал було знято на початку квітня 2022 року, щойно російську армію вигнали з Київщини.

“Український свідок”: працівники Чорнобильскої АЕС розповіли про перші емоції після звільнення від окупантів
Фото: “Український свідок”

Ексклюзивні кадри до річниці Чорнобильської трагедії опублікував проєкт «Український Свідок». Російська армія, яка на 36 днів окупувала зону відчуження, погрожувала світові новою ядерною катастрофою. На щастя, трагедії вдалося уникнути. 

На відео, яке опублікував проєкт «Український Свідок», працівники зони відчуження діляться першими емоціями після звільнення від окупантів. Матеріал було знято на початку квітня 2022 року, щойно російську армію вигнали з Київщини. 

У відео йдеться про те, що під час свого «хазяйнування» російські солдати грабували довколишні села, вивозячи з будинків все, що тільки можна: холодильники, стільці і навіть килими. Перші кілька днів, як розказали тутешні, окупанти почувались дуже самовпевнено. Солдати рискали всюди та шукали колишніх учасників АТО: прямо на дорозі роздягали до спіднього, перевіряли татуювання, шрами та сліди від бронежилетів на плечах.

Місцевий єгер на ім’я Василь розповів про літаки, які заходили в український повітряний простір з боку Білорусі: «Вони пускали ракети, які потім долітали до Києва. Відразу розвертались і летіли назад». А жителька одного із сусідніх сіл розповіла, що важка техніка росіян безперервно їхала повз її будинок упродовж п’ятнадцяти годин.

Знімальна група «Українського Свідка» на чолі із засновником проєкту Віталієм Дейнегою заїхали до Страхолісся. Це село неподалік Чорнобиля. Населений пункт більш-менш вцілів під час окупації, оскільки розташований трохи вбік від дороги, якою окупанти йшли на столицю. Але мародери дісталися і сюди. 

«Стояла нова техніка, на яку ще навіть документи не отримали, — обурюється місцевий житель на ім’я Володимир. - У Чорнобилі немає жодної будівлі, яку б вони не пограбували. Вони вкрали навіть забруднені радіацією КРАЗи». 

Після російських солдатів з узбіччя зникли дорожні знаки, а з дороги — свіжа розмітка. 

Про мародерство росіян під час окупації розповів також заступник голови  державного агентства України з управління зоною відчуження Максим Шевчук: «Стан офісів та підприємств такий: кожна будівля пережила мародерство. Офіс агентства також розграбовано, зайти в нього можна тільки через чорний хід, бо парадний ще не перевірено на наявність мін».

Окупацію АЕС згадує провідний інженер служби фізичного захисту. Каже, росіяни були у повному спорядженні, колоною з БМП та броньованими вантажівками, БТРами та танками Т-72. 

«Це було повноцінне захоплення», — згадує чоловік російську окупацію Чорнобиля.

Російські солдати залишали зону відчуження, на тралах вивозячи власну побиту техніку та вкрадені українські сільгоспмашини разом із легковиками місцевих жителів. Відступаючи, вони забрали у полон нацгвардійців, які охороняли ЧАЕС. Частина з них вже повернулась додому під час кількох обмінів восени та взимку. Але значна кількість захисників електростанції все ще у полоні — ймовірно, на території Росії.

У березні минулого року українська розвідка повідомляла, що окупаційні війська готують на території ЧАЕС теракти. На щастя, цього не сталося: жодних пошкоджень, які могли б становити радіаційну небезпеку, на території електростанції не виявили. 

Чорнобильська АЕС перебувала під російською окупацією 36 днів. Російська армія поспіхом залишила зону відчуження ввечері 31 березня 2022 року.

 

Нагадаємо, у роковини Чорнобильської катастрофи МЗС України закликало світ до введення санкцій проти “Росатому”. Як зазначили у відомстві, загарбницька війна РФ проти України створила безпрецедентні загрози для радіаційної та ядерної безпеки України, Європи та світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram