ГоловнаСуспільствоВійна

Русифіковували захоплені українські школи: СБУ викрила понад 30 освітян-колаборантів

Тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

Русифіковували захоплені українські школи: СБУ викрила понад 30 освітян-колаборантів
Школа у селі Чернігівської області після окупації. Ілюстративне фото
Фото: Саша Гуліч

Служба безпеки системно викриває прихильників окупантів, які допомагають агресору запроваджувати російські програми “освіти” в окупованих районах півдня та сходу України.

Про це повідомляє у Telegram СБУ.

З початку 2023 року понад 30 педагогам повідомлено про підозру у добровільній співпраці з ворогом. Серед них – керівники створених російськими окупантами “відділів освіти”, а також директори захоплених українських шкіл та ліцеїв.

У ході стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні викрито очільниць двох середніх навчальних закладів, які знищили українські підручники та нав’язували кремлівське бачення історії України. Також вони змушували вчителів проводити заняття російською мовою за програмами країни-агресора. У разі відмови – погрожували “повідомити” до окупаційних органів та залякували переслідуваннями з боку росіян.

А у тимчасово захопленому Сєверодонецьку ідентифіковано очільницю місцевого “відділу освіти” терористичної організації “ЛНР”. З початку вересня минулого року вона активно “відновлювала” роботу освітніх інституцій на користь Росії. Для цього закликала місцевих педагогів підтримати російських загарбників та влаштовуватись викладачами у підконтрольні їм школи. У разі згоди обіцяла лояльне відношення окупантів та “зарплату” у російських рублях.

Крім того, викрито керівницю “районного управління освіти Новопсковського району ЛНР”, яка періодично організовує поїздки вчителів на “курси переформатування” до російського міста Воронеж.

Наразі цим та іншим фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Розслідування проводили співробітники СБУ Херсонської, Донецької та Луганської областей за процесуального керівництва органів прокуратури.

Нагадаємо, на окупованих територіях росіяни почали штрафувати батьків дітей, які навчаються в українських школах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram