ГоловнаСуспільствоВійна

Україна закликає визнати російську ПВК “Вагнер” терористичною організацією, - Кулеба

Російська ПВК, серед іншого, заважає боротись із джихадистами.

Україна закликає визнати російську ПВК “Вагнер” терористичною організацією, - Кулеба
Фото: Новинарня

Російська ПВК “Вагнер” проводить злочинну діяльність не лише в Україні, але й у Західній Африці, і через це її треба визнати терористичною організацією. 

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на міністра закордонних справ Дмитра Кулебу

“Україна, яка найбільше потерпає від злочинної діяльності ПВК “Вагнер”, підтримує позицію країн Африки, які розглядають “вагнерівців” як суттєву загрозу безпеці. Треба негайно визнати їх терористичною організацією”, - сказав Кулеба.

Він нагадав, що крім штурму Бахмуту “вагнерівці” допомагають військовій хунті у Буркіна-Фасо. В обмін на це вони отримали дозвіл на розробку родовищ золота у прикордонні з Ганою. 

Крім того, після дислокації “вагнерівців” у Малі військовий уряд цієї країни вийшов зі складу "Сахельської п'ятірки" - регіонального об'єднання країн, що ведуть боротьбу з джихадистами. 

“Російське втручання віддаляє перспективи відновлення конституційного правління в Малі та Буркіна-Фасо і дестабілізує всю Західну Африку. “Вагнерівцям” вигідне послаблення африканських країн, бо в умовах хаосу легше грабувати природні ресурси регіону і вкладати їх потім у спорядження і фінансування своїх підрозділів в Україні. Отакий простий зв’язок між видобутком “Вагнером” золота в Африці і бойовими діями на території України, які веде це терористичне угруповання”, - наголосив голова МЗС України.

Кулеба додав, що Україна закликає посилювати міжнародний тиск на військові уряди тих країн регіону, які надають свою територію та ресурси для діяльності цих російських терористів.

Як раніше повідомлялось, на голову культурного центру "Російський дім" у Центральноафриканській республіці Дмитра Ситого, який пов'язаний з ПВК Вагнера, здійснили замах. У російському посольстві розповіли, що Ситий отримав анонімну посилку. Коли її відкрив, вона вибухнула в руках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram