ГоловнаСуспільствоВійна

Суд у Нідерландах визнав Гіркіна, Дубинського та Харченка винними в збитті літака МН17

Четвертого обвинуваченого виправдали. 

Суд у Нідерландах визнав Гіркіна, Дубинського та Харченка винними в збитті літака МН17
Фото: EPA/UPG

Суд у Нідерландах визнав винними у збитті цивільного літака рейсу МН17 Амстердам – Куала-Лумпур Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського і Леоніда Харченка. Їх приговорили до пожиттєвого позбавлення волі та сплати 16 млн євро компенсації родинам загиблих.

Четвертого обвинуваченого – Олега Пулатова – суд виправдав, пише НВ. Гіркін і Дубинський – громадяни Росії, Харченко – українець. Пулатов – росіянин. 

Суд визнав, що вони винні в доставці ЗРК "Бук" з Росії, збитті з нього літака і вбивстві 298 людей, які були на борту. При цьому встановлено, що "Бук" призначався для збиття військових літаків і гелікоптерів і Гіркін не знав, що збили цивільний.

Зачитуючи короткий виклад ухвали, головуючий суддя Хендрік Стінхейс сказав, що чоловіки не користуються жодним імунітетом від судового переслідування, оскільки вони не були членами російських збройних сил, пише Reuters.

"Немає жодних розумних сумнівів", що MH17 був збитий ракетною системою БУК, сказав Стінхейс. Цю установку транспортували з Росії в Україну у ніч з 16 на 17 липня 2014 року. 

Гіркін, Дубинський та Харченко ховаються від правосуддя. Вважається, що вони перебувають на території Росії, яка не буде їх екстрадувати. Всіх приговорили до пожиттєвого позбавлення волі та сплати 16 млн євро компенсації. 

У рішенні суду також зазначено, що Росія контролювала сили бойовиків на сході України під час збиття літака рейсу МН17. 

"Суд вважає, що MH17 був збитий в результаті обстрілу ракети БУК з поля ферми поблизу Первомайська, у результаті чого загинули 283 пасажири та 15 членів екіпажу", – сказав головуючий суддя Хендрік Стінхейс.

Суд встановив, що Дубинський і Харченко винні в поставці ЗРК "Бук" із Росії для запуску ракети, а також до його вивезення. 

"Гіркін операційно відповідав за дії своїх підлеглих", – заявив суддя.

Гіркін відповідав за доставку "Бука" з Росії та вивезення його назад. При цьому виявлено, що Гіркін не знав, що збивається цивільний літак. 

Дубинський як командир був координатором, який був в курсі доставки, транспортування, задіяння та виведення "Бука" і грав велику роль у виконання злочину.

Харченко – особа, яка виконувала завдання командира Дубинського і більш прямо причетна до фактичного виконання злочину.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines був збитий у небі над окупованою проросійськими бойовиками частиною Донеччини 17 липня 2014 року. Усі 298 людей, що перебували на борту, загинули.

Колишнього ватажка бойовиків "ДНР" Ігоря Гіркіна (Стрєлков), його заступника Сергія Дубинського (Хмурий) та підлеглих Олега Пулатова (Гюрза, Халіф) і Леоніда Харченка (Крот) звинувачували в катастрофі рейсу MH17 в небі над Донбасом та вбивстві 298 пасажирів та членів екіпажу. Жоден із них на судові засідання не зʼявлявся. Адвокатів на засідання присилав тільки Пулатов. 

Прокуратура Нідерландів вимагала максимальний термін покарання – довічне ув'язнення – для всіх чотирьох обвинувачених. Слухання в справі по суті почали розглядати в червні 2021. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram