ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Священний Синод ПЦУ оприлюднив заяву щодо створення штучних перешкод для переходу громад із Московського патріархату

Церква інформує про систематичні факти перешкоджання релігійним громадам у вільному виході з підпорядкування структурам Московського патріархату в України та звертається до керівництва держави.

Священний Синод ПЦУ оприлюднив заяву щодо створення штучних перешкод для переходу громад із Московського патріархату
Фото: Пресслужба ПЦУ

Сьогодні, 18 жовтня, Священний Синод ПЦУ оприлюднив заяву щодо "проблемних питань державно-церковних відносин". У ній констатується дотичність представників органів державної влади та місцевого самоврядування до створення штучних перешкод вільному виходу з підпорядкування структур Московського патріархату в Україні та їхнього долучення до Православної Церкви України.

Про це повідомила пресслужба ПЦУ.

"Протягом попереднього часу Православною Церквою України двічі робилися публічні заяви щодо численних і систематичних фактів перешкоджання релігійним громадам у здійсненні їхнього права на вільний вихід з підпорядкування структурам Московського патріархату в Україні та долучення до Православної Церкви України. На жаль доводилося констатувати дотичність до створення таких штучних перешкод представників органів державної влади та місцевого самоврядування", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що попри всі звернення, подібна практика продовжується. Що призвело до скандальної ситуації, коли орган, відповідальний за державно-церковні відносини, поширив рекомендації, якими ще більше ускладнювалася і бюрократизувалася "не проста процедура звільнення громади з московського ярма".

"На підставі цих рекомендацій як нібито обов’язкового до виконання документа посадова особа спеціальної служби висунула необґрунтовані вимоги до представників місцевої влади та релігійних громад. Гнівна реакція громадянського суспільства та швидкі рішення керівництва служби зупинили таку спробу. Однак ця ситуація лише підтвердила, що проблема набула комплексного характеру і тому потребує принципового розв’язання", – наголосили у зверненні.

Крім того, у документі за підписом митрополита Епіфанія йдеться, що впродовж понад чотирьох місяців під різними формальними приводами відбувається відкладання реєстрації статуту Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у складі Православної Церкви України.

"В цей же час керівник служби, що відповідає за державно-церковні відносини, робить публічні коментарі, які дискредитують Православну Церкву України та захищають існуючу монополію структури Московського патріархату на богослужіння в українській святині. Священний Синод вважає таку ситуацію обурливою і абсолютно неприйнятною", – підкреслив Синод.

Не було вчинено дій на виконання понад пів року тому ухваленої постанови парламенту щодо передачі у власність єпархії ПЦУ приміщення кафедрального храму в Сімферополі, а також під надуманим приводом було продовжено процес внесення технічних змін до Статуту Донецької єпархії ПЦУ, що спричинило серйозні ускладнення для здійснення нею благодійної праці.

Священнослужителі вказують, що натомість у комунікації від керівництва органу, який має захищати в релігійній сфері Україну від російської гібридної агресії, систематично звучать наративи, цілком співзвучні зі штампами пропаганди Московського патріархату.

"Зокрема це обвинувачення у "захопленні храмів", іменування релігійного об’єднання, що має лише 4% суспільної підтримки, "найбільшим", намагання видати заяви зборів цього об’єднання, які дотепер так повною мірою офіційно і не були опубліковані, за нібито реальне рішення про припинення підпорядкування цієї структури Московському патріархату тощо", – вказують ієрархи.

Вони вважають, що такі дії на державному рівні заохочують незаконний тиск на громади, що бажають полишити підпорядкування російській церковній структурі та системно поглиблюють проблеми.

Все це викликає серйозне занепокоєння у церкви й, у разі продовження системних перешкод, ПЦУ буде змушена захищати законні права громад та вірних через публічні протести.

"Зі свого боку засвідчуємо, що ми жодним чином не бажаємо ускладнення ситуації. Однак всі дотеперішні спроби розв’язати проблеми через безпосередню комунікацію з відповідною державною службою виявилися малоплідними. Тому Священний Синод просить Кабінет міністрів України та Президента України вжити заходів для розв’язання проблеми та нормалізації державно-церковних відносин, в які штучно внесене непорозуміння", - резюмують своє звернення в ПЦУ.

Нагадаємо, в середині вересня стало відомо, що спецслужба побачила "загрози для національної безпеки" у переходах громад від УПЦ до ПЦУ. Головне управління СБУ у Київській області просило представників місцевого самоврядування провести роз’яснювальну роботу серед громадськості щодо недопущення участі у зборах релігійних громад для переходу від УПЦ до ПЦУ керівників територіальних громад чи представників місцевої влади. Це, на думку СБУ, "створює передумови для дестабілізації суспільно-політичної ситуації у Києві та регіоні".

Відразу ж після оприлюднення LB.ua інформації щодо втручання заступника начальника Головного управління СБУ у Києві та Київській області Юрія Палагнюка у процес переходу релігійних громад від УПЦ до ПЦУ, т.в.о. голови СБУ Василь Малюк відсторонив його від займаної посади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram