ГоловнаСуспільствоВійна

У Харківській області розгрому зазнало елітне формування, призначене для захисту Москви, – МО Великої Британії

Перша танкова армія планувалася Кремлем як захист у разі конфлікту з НАТО. 

У Харківській області розгрому зазнало елітне формування, призначене для захисту Москви, – МО Великої Британії
Ілюстративне фото з Харківської області
Фото: EPA/UPG

Частина виведених минулого тижня з Харківської області російських військ – це Перша гвардійська танкова армія, яка належить Західному військовому округу. 

Ця армія зазнала важких втрат на початковому етапі вторгнення, а до моменту українського контрнаступу її повністю не відновили. Про це йдеться у звіті Міністерства оборони Великої Британії, оприлюдненому в твіттері. 

"Перша гвардійська танкова армія була однією з найбільш престижних армій Росії, виділялася для оборони Москви та призначалася для ведення контрударів у випадку війни з НАТО", – зазначили в повідомленні. 

Британські військові вважають, що Росії знадобляться роки, аби відновити потенціал цієї армії та інших формувань Західного військового округу, призначених для протидії НАТО.

Перша гвардійська танкова армія, згідно з відкритими даними, дислокується в Московській, Іванівській, Смоленській, Ярославській та Нижньогородській областях. Бере початок з часів Другої світової, але її діяльність відновили в листопаді 2014-го – Путін ухвалив це рішення у звʼязку з розвʼязаною ним війною на Сході України. 

Сили оборони України завдали формуванню потужних втрат декілька разів. На початку березня ЗСУ розгромили цю "еліту" під Харковом. За оцінкою ГУР, станом на 15 березня армія втратила загалом 409 осіб, пише "Укрінформ"

Наприкінці березня Міноборони повідомило, що втеча російських військових з Тростянця Сумської області могла стати причиною для звільнення командувача Першої танкової армії Західного військового округу РФ Киселя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram