ГоловнаСуспільствоЖиття

​85 відомих українських євреїв закликали Ізраїль спростити прийом біженців з України

Звернення підписали народні депутати, митці, вчені, бізнесмени тощо.

​85 відомих українських євреїв закликали Ізраїль спростити прийом біженців з України

85 відомих українських євреїв звернулися до уряду та Кнесету Ізраїлю із закликом скасувати запроваджені додаткові процедури, що ускладнюють в'їзд українців, у тому числі тих, хто шукає притулку від воєнних дій, повідомляє РБК-Україна з посиланням на відповідний текст заяви. 

Звернення підписали бізнесмен Андрій Адамовський, співпрезидент ВААД України Йосип Зісельс, лікар і телеведучий Євген Комаровський, бізнесмен Гаррі Корогодський, президент Єврейської конфедерації України Борис Ложкін, медіаменеджер, власник РБК-Україна Йосип Пінтус, народний депутат Михайло Радуцький, бізнесмен Андрій Ставніцер, президент ФК "Динамо Київ" Ігор Суркіс і народний депутат Григорій Суркіс, телеведучий Савік Шустер, народний депутат VIII скликання Борислав Береза, а також відомі українські рабини, бізнесмени, політики, діячі культури та науки. 

 

Підписанти подякували Ізраїлю за голосування в ООН за резолюцію на підтримку України, публічне засудження агресії Росії, гуманітарну допомогу та зусилля прем'єр-міністра Нафталі Бенета з дипломатичного врегулювання.

Водночас у листі зазначено, що Ізраїль запровадив додаткові процедури для українців, ускладнивши в'їзд до країни навіть із туристичними та бізнес-цілями, а також квотував кількість біженців. Ці заходи спричинили хвилю критики в українському суспільстві.

"Впродовж багатьох років для України Ізраїль був прикладом стійкості, героїзму та самовідданої боротьби за свою свободу та незалежність. І сьогодні, коли вся Україна стала на захист своєї незалежності, багато громадян України з подивом і обуренням звертаються до нас щодо згаданих рішень Ізраїлю", - йдеться в листі.

Підписанти також нагадали ізраїльським посадовцям про переслідування євреїв за часів Голокосту, коли багато країн відмовляли у в'їзді євреям-біженцям. Водночас українці рятували євреїв, і сьогодні таких Праведників серед українців налічується близько 2700 осіб.

"Упевнені, що в ситуації війни зачиняти двері перед українцями, запроваджувати квоти та інші обмеження вкрай негуманно", - заявили відомі українські євреї та закликали уряд Ізраїлю скасувати ухвалені обмеження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram