ГоловнаСуспільствоЖиття

Більше, ніж одяг. Як жінки і здоровий глузд борються із сексуалізацією (і перемагають)

Чому спортивні змагання в бікіні чи жінки-військові на підборах — не ок? У хід ідуть «раціональні» аргументи про зручність, про здоров’я, про травматичність тощо. Сумно, що доводиться вигадувати доводи, аби підкріпити тезу про те, що сексуалізувати жінок — це середньовіччя. Але є професії, де жінки все ще мають хитке становище, і тому добре, що принаймні такі аргументи працюють. 

Наприклад, традиційно в усьому світі як і в масовому, так і в професійному спорті кількісно переважають саме чоловіки. Спорт досі залишається цариною, де значною мірою проявляється те, як ми уявляємо жіночність і маскулінність. Наприклад, контактні агресивні види спорту, як, наприклад, регбі чи баскетбол, асоціюються саме з участю чоловіків, тоді як більш плавні та витончені, як художня гімнастика або синхронне плавання — з участю жінок. Тому багато правил, які пов’язані з тим, як має виглядає уніформа, засновані саме на стереотипах про тих, хто бере участь у змаганнях. 

Німецька гімнастка Сара Восс виступає у закритому комбінезоні на чемпіонаті Європи з художньої гімнастики в Базелі, Швейцарія,
21 квітня 2021
Фото: EPA/UPG
Німецька гімнастка Сара Восс виступає у закритому комбінезоні на чемпіонаті Європи з художньої гімнастики в Базелі, Швейцарія, 21 квітня 2021

«У супергероїні можна забрати костюм, але не її суперсилу» 

Виступи професійних спортсменок за зручну форму досі викликають бурхливі обговорення серед значної частини суспільства. З останнього — норвезькі гандболістки вийшли на гру у шортах, а не в бікіні під час чемпіонату Європи. Збірна Норвегії ще напередодні звернулася у Європейську федерацію гандболу, аби отримати дозвіл на гру в шортах, однак їхнє прохання відхилили. Спортсменки все одно вирішили виступити в шортах, оскільки вважають обов’язок носити бікіні під час гри сексуалізацією. За це кожна гравчиня отримала штраф, який погодилася заплатити Норвезька федерація гандболу. Згодом протест норвезьких гандболісток підтримала співачка Pink і запропонувала сплатити штраф. 

Фото: NORWAY BEACH HANDBALL WOMEN / INSTAGRAM

Якщо говорити про спортсменок, то часом правила, які стосуються вбрання, не мають нічого спільного зі зручністю, і добре, що вимоги до одягу не є монолітними. У випадку з норвезькими гандболістками Європейська асоціація гандболу, попри штраф, усе ж вирішила переглянути вимоги до жіночої форми. Але, наприклад, у 2018 році тенісистка Серена Вільямз під час змагань у Франції вийшла на корт у чорному спортивному костюмі Nike замість традиційної для жіночого тенісу мініспідниці. Її вбрання розкритикували у Федерації тенісу Франції, і вже на наступні змагання Вільямс одягнула тюлеву спідницю. Водночас спортсменку підтримала компанія Nike, яка опублікувала на своїй сторінці фото Серени з підписом «У супергероїні можна забрати костюм, але не її суперсилу». Попри це, у Франції після випадку з Вільямз вирішили встановити суворий дрес-код у тенісі.

Серена Вільямз
Фото: EPA/UPG
Серена Вільямз

Утім багато країн підтримують зміни, які просувають самі спортсменки. Зокрема, у квітні 2021 року гімнастка німецької збірної Сара Восс під час чемпіонату Європи виступила не у звичному відкритому трико, а в комбінезоні, що закриває ноги. Вона заявила, що таким чином виступає проти сексуалізації жінок у спорті. Сару Восс підтримали у Федерації спортивної гімнастики Німеччини. Також у закритому комбінезоні виступили ще дві гімнастки з Німеччини — Елізабет Зайц і Кім Буї. Разом із Сарою Восс вони беруть участь в Олімпійських іграх-2020. І виступають також у закритих комбінезонах

Німецькі гімнастки Сара Восс (л), Пауліне Шефер, Елізабет Зайц і Кім Буї на Олімпіаді в Токіо
Фото: DW
Німецькі гімнастки Сара Восс (л), Пауліне Шефер, Елізабет Зайц і Кім Буї на Олімпіаді в Токіо

Субординовані на підборах

Професійний спорт — не єдина царина, де через дисбаланс у залученості чоловіків і жінок виникають конфлікти, пов’язані із сексуалізацією жіночою тіла. З початком війни на сході України все більше жінок йдуть на службу в армію. Станом на 2020 рік в ЗСУ служили більше ніж 57 тисяч жінок, з них понад 31 тисяча військовослужбовиць, близько 10 тисяч жінок мають статус учасниць бойових дій. Попри це, армія досі залишається місцем, де зміни відбуваються повільно, а отже, жінки все ще стикаються з сексизмом і сексуалізацією.

На початку липня Міністерство оборони України опублікувало фотографії, де курсантки Військового інституту КНУ імені Тараса Шевченка готуються до параду, крокуючи плацом у туфлях на підборах. Окрім власне дискусій про зовнішній вигляд курсанток, виникли зауваження стосовно шкоди здоров’ю жінок — пруський крок на підборах може мати критичні наслідки для здоров’я опорно-рухового апарату. Після скандалу, який вийшов за межі України, у Міноборони повідомили, що розроблять нове взуття для парадної форми жінок — зі шнурівкою і з нижчим каблуком

Фото: 24tv.ua

Привернення уваги до подібних проблем тягне за собою багато інших запитань, пов’язаних із залученістю жінок. Є в парадній формі військовослужбовиць брюки чи тільки спідниця? Чому взагалі чоловічі коробки на параді розділені відповідно до видів військ у структурі ЗСУ, а жіноча виділена лише за ознакою статі? А що з польовим одягом — чи розроблена для військових-жінок зручна білизна? Чи враховують бронежилети жіночу анатомію?

Попри те, що Міноборони все ж зреагувало на критику, міністр оборони Андрій Таран вважає, що «наїзд був абсолютно інспірований і безпідставний». Позаяк доки відповідальні за зміни ховаються за постами у фейсбуці, прикриваючись застарілими наказами, нічого іншого, окрім наїздів, жінкам не лишається. 

Вділи — полетіли

«Час змін настав. Професія бортпровідниці виникла майже сто років тому. За цей період змінилося багато чого, та головне — змінилася жінка. Це вимагає нового бачення професії, революційних змін. І зараз ці зміни ініціюємо ми». Так починається пост компанії Sky Up Airlines про зміну уніформи для бортпровідниць. Майже нічого в зовнішньому вигляді не зміниться для чоловіків. А от на однострій жінок чекає перевтілення — спідниці замінять брюками, підбори поступляться зручним кросівкам, а волосся можна буде укладати не лише в класичний пучок. 

Фото: facebook/SkyUp Airlines

Правила зовнішнього вигляду для бортпровідниць стосуються не лише одягу, а й зачіски, макіяжу, часто-густо фігури, наявності татуювань, пірсингу тощо. Жінки важко працюють у жорстких рамках. Тому попри те, що Sky Up Airlines усе ж комунікує зміну дрес-коду, використовуючи риторику про «янголів» і «красунь», це значний поступ для професії, де вимоги до дрес-коду лише підживлюють гендерні стереотипи. Адже, наприклад, лише п’ять років тому британська авіакомпанія British Airways дозволила своїм бортпровідницям носити штани тільки після дворічної судової тяганини.

Настя ІванцівНастя Іванців, Журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram