ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Moderna заявила про 100% ефективності своєї вакцини проти важкого перебігу ковіду

Жоден із вакцинованих не мав важких станів при хворобі, при цьому після препарату занедужали 11 людей. 

Moderna заявила про 100% ефективності своєї вакцини проти важкого перебігу ковіду
Фото: EPA/UPG

Американська компанія Moderna заявила, що на первинному аналізі її вакцина від коронавірусу на 100% захищає від важкого перебігу хворобу.

Ефективність препарату проти інфікування складає 94,1%, йдеться у звіті на сайті Moderna. Компанія подає документи на реєстрацію вакцини.

Учасниками випробувань стали більше 30 000 людей. Після вакцинування ковідом захворіли 196 людей, зокрема 185 тих, хто отримав не препарат, а плацебо. Тобто після препарату інфікувалися тільки 11 осіб. 

Важкою формою коронавірусу захворіли 30 осіб і всі вони отримували плацебо. Таким чином, вважають у компанії, ефективність вакцини від важкого стану становить 100%.

За час випробувань від COVID-19 померла одна людина. Вона отримувала плацебо. 

Серед побічних ефектів, які називали учасники дослідження, є втома, почервоніння міся щеплення, біль у голові і м'язах.

Нагадаємо, що 16 листопада американський виробник вакцини від коронавірусу Moderna заявив про 94,5% ефективності на третій стадії випробування. Перший проміжний аналіз включав 95 учасників із підтвердженими випадками COVID-19.

Вартість однієї дози вакцини з двох необхідних у компанії оцінили від 25 до 37 доларів (709-1050 гривень). Очікується, що до кінця року буде вироблено приблизно 20 млн доз. 

ВООЗ розраховує, що масова вакцинація в світі почнеться з середини 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram