ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ дозволить завершувати самоізоляцію без повторного ПЛР-тестування

Для цього необхідна відсутність симптомів.

МОЗ дозволить завершувати самоізоляцію без повторного ПЛР-тестування
Фото: facebook/КНП "Бердичівська міська лікарня" Бердичівської міської ради

Для виходу із самоізоляції контактним особам захворілих коронавірусом непотрібно буде робити повторне ПЛР-тестування. В разі відсутності симптомів завершувати самоізоляцію можуть дозволити на 14-й день без проведення ПЛР-тестування, а тестування буде зсунуто на 7-8-й день, що дозволить вийти з неї раніше.

Про це на брифінгу 2 вересня повідомив заступник очільника МОЗ, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Особам, які контактували з хворими, зараз треба робити після самоізоляції ПЛР-тест, щоб її завершити. Цього тижня в алгоритм тестування внесуть зміни. Самоізоляцію ми можемо дозволити завершити на 14-й день без тесту, якщо нема симптомів" , - відзначив Ляшко. 

Головний санітарний лікар повідомив, що наразі тестування методом ПЛР проводять у 104 вірусологічних лабораторіях. На початку квітня таких лабораторій було 28. МОЗ додав до своїх 28 лабораторій 17 автоматичних станцій пробопідготовки і 34 прилади для ідентифікації, що дає змогу робити 125 тисяч тестів на тиждень. Ще на початку червня робили 65 тисяч тестувань. Тести методом імуноферментного аналізу (ІФА) тепер проводяться у 318 лабораторіях.

За його словами, в Україні проведено вже понад 1 млн 30 тисяч досліджень на імуноглобуліни, із них наявність антитіл виявлено майже у 48 тисяч. Імуноглобулін M свідчить про те, що людина перебувала в активній фазі розвитку коронавірусної хвороби, імуноглобулін G – що людина стикалася з вірусом, перенесла хворобу безсимптомно або сформувала імунітет на хворобу, одужавши.

Нагадаємо, від початку пандемії діагноз COVID-19 підтвердили 125 798 жителям України, з них 2 656 хворих померли, 58 817 осіб одужали.

1 вересня виявлено найбільшу кількість нових випадків коронавірусної хвороби. Протягом доби COVID-19 лабораторно підтверджено у 2 495 осіб. Помер 51 пацієнт з коронавірусом, 1 015 вдалося побороти хворобу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram