ГоловнаСуспільствоЖиття

Омбудсманка повідомила про смерть ув'язненого, у якого діагностували СOVID-19

Денісова звернулася до генпрокурора з проханням провести перевірку.

Омбудсманка повідомила про смерть ув'язненого, у якого діагностували СOVID-19
Фото: Макс Левин

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила про смерть ув'язненого, у якого було діагностовано COVID-19, у колонії №6 міста Кропивницький.

Про це вона повідомила у фейсбуці.

"4 червня чоловік помер. Зараз з'ясовують обставини, при яких ув'язнений занедужав на коронавірус", – написала Денісова.

Вона уточнила, що 14 травня чоловік потрапив до лікарні №4 Кропивницького через погане самопочуття. З діагнозом "гостре запалення легенів" його перевели в інфекційну лікарню №1, де наступного дня зробили тест на коронавірус. Тест показав негативний результат.

19 травня чоловіка виписали з лікарні й помістили на ізоляцію в окрему камеру до медчастини колонії. Через супутні хронічні хвороби стан в'язня був тяжким.

"З огляду на обставини, керівництво колонії прийняло рішення про направлення його 1 червня в лікарню для підготовки висновків лікарів про його звільнення від відбування покарання за станом здоров'я", – зазначила Денісова.

3 червня ув'язненому зробили ПЛР-тест, який показав позитивний результат, але 4 червня він помер.

Зараз усім контактним особам, зокрема трьом фельдшерам і вісьмом засудженим, які були в медчастині, зробили тести. Вони в ізоляції. Також на самоізоляції 12 працівників конвою, які також будуть протестовані.

Денісова вважає, що смерть ув'язненого є наслідком неналежної організації й контролю карантинних заходів, а також фактичного ігнорування виконання наданих рекомендацій.

"Звертаюся до Генерального прокурора України з проханням провести перевірку за фактом смерті ув'язненого і вжити заходів щодо притягнення до відповідальності винних осіб. Звертаюся з вимогою до міністра юстиції України негайно забезпечити проведення тестування всіх працівників і утримуваних осіб у пенітенціарних установах, де були зафіксовані підозри і випадки захворювань на коронавірусну інфекцію. Також провести тестування серед ув'язнених, хворих негоспітальною пневмонією у всіх пенітенціарних установах. Звертаюся до міністра охорони здоров'я щодо термінового забезпечення потреб пенітенціарних установ відповідними тестами", – заявила Денісова.

Нагадаємо, у квітні в Чернівецькому ізоляторі стався бунт через інфікованого ув'язненого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram