ГоловнаСуспільствоЖиття

Кабмін має намір створити єдиний реєстр вилучених з обігу сигарет

З 2016 року обсяг незаконного ринку сигарет зріс майже в 7 разів.

Кабмін має намір створити єдиний реєстр вилучених з обігу сигарет
Фото: Smithsonian Magazine

Кабінет Міністрів має намір створити Єдиний держреєстр вилучених з обігу тютюнових виробів, обладнання, сировини і не тютюнових матеріалів для їх виробництва. Про це йдеться в повідомленні асоціації "Укртютюн".

Згідно з ним, такий крок передбачений згідно із затвердженим 29 січня планом заходів щодо реалізації Стратегії в сфері протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів до 2021 року.

Також документ передбачає криміналізацію контрабанди тютюнових виробів і введення автоматизованої системи контролю за обігом тютюнових виробів відповідно до стандартів ЄС.

Асоціація відзначила, що, згідно з дослідженням агентства Kantar, обсяг незаконного ринку сигарет промислового виробництва в Україні зріс майже в 7 разів з 2016-го по 2019 рік.

Водночас, за даними досліджень міжнародної компанії KPMG, Україна займає 1-ше місце серед країн, з території яких у ЄС постачаються нелегальні цигарки.

"Тільки в 2018 році 4,2 млрд штук сигарет було незаконно ввезено в ЄС з території нашої держави. Таке "досягнення" суттєво шкодить іміджу України на міжнародній арені і зменшує її інвестиційну привабливість", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, Податкова служба разом з Мінфіном розробила і запустила пілотний електронний сервіс, що дозволить перевіряти справжність акцизних марок. Нова послуга дасть змогу українцям визначати легальність походження алкогольних напоїв або тютюнових виробів, коли було видану акцизну марку, а також компанію, яка її отримала.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram