ГоловнаСуспільствоЖиття

ВМС сформували дивізіон надводних сил в Азовському морі

Пунктами базування нового дивізіону сталі порти Бердянська і Маріуполя.

ВМС сформували дивізіон надводних сил в Азовському морі
Архивное фото
Фото: navy.mil.gov.ua

Військово-морські сили Збройних сил України сформували дивізіон надводних сил в Азовському морі.

Про це повідомив командувач ВМС Ігор Воронченко, передає "Інтерфакс-Україна".

Пунктами базування нового дивізіону сталі порти Бердянська і Маріуполя.

За словами командувача ВМС, до формування дивізіону наявні надводні сили діяли в складі тактичної групи "Тритон", сформованої з перекиданням двох малих броньованих артилерійських катерів (МБАК), переходом в Азовське море пошуково-рятувального судна "Донбас" і морського буксира "Корець".

Також в тактичну групу мали увійти два МБАК "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу", захоплені Росією разом з екіпажами 25 листопада 2018 року і повернуті 20 листопада 2019 року в недієздатному стані.

Зараз у складі дивізіону є пошуково-рятувальне судно "Донбас" (A500), морський буксир "Корець" (A830), МБАК "Лубни", МБАК "Кременчук". Очікується, що надалі бойовий і чисельний склад дивізіону буде нарощуватися за рахунок введення нових бойових одиниць.

Разом із тим, повідомляє пресцентр Командування ВМС, черговий побудований МБАК класу "Гюрза-М" (проєкт 58155) отримав назву "Костопіль". У травні його очікує низка державних випробувань, за результатами яких його включать до складу ВМС ЗСУ.

Стратегія ВМС ЗСУ-2035 передбачає поповнення українського флоту, зокрема, близько 20 од. МБАК класу "Гюрза-М", які відповідають європейським і натовським стандартам.

Нагадаємо, в листопаді до складу ВМС України увійшли два американські катери типу Island Р190 "Слов'янськ" і Р191 "Старобільськ". Також було прийнято аварійно-рятувальне судно "Олександр Охрименко".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram