ГоловнаСуспільствоПодії

ФСБ намагалася завербувати українця, який приїхав у РФ до родичів

Спецслужба РФ застосовувала погрози та шантаж у процесі вербування.

ФСБ намагалася завербувати українця, який приїхав у РФ до родичів
Фото: СБУ

СБУ встановила, що житель одного з прикордонних населених пунктів Чернігівської області під час поїздки в РФ до родичів, потрапив у поле зору ФСБ, яка намагалася його завербувати. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

"Представники спецслужби країни-агресора, застосовуючи погрози та шантаж, залучили нашого співвітчизника до негласної співпраці. Вони змусили чоловіка підписати письмове зобов'язання про співпрацю з ФСБ РФ. Йому було присвоєно псевдонім і відпрацьовані завдання зі збору інформації щодо білоруського режиму охорони й особовий склад військових об'єктів на території регіону", - сказано в повідомленні.

Згідно з наданими інструкціями, передавати зібрані дані розвідки чоловік повинен був під час наступних візитів до Росії. Усвідомлюючи протиправність такої співпраці та його негативні наслідки, після повернення додому українець звернувся в СБУ.

Він дав свідчення про обставини вербування і надані йому розвідувальні завдання.

З огляду на те, що чоловік не виконав завдання ФСБ і добровільно повідомив правоохоронців про спробу вербування, суд звільнив його від кримінальної відповідальності згідно з ч. 2 ст. 111 (державна зрада) КК України.

Контррозвідка СБУ застерегла, що в зоні ризику і підвищеної уваги спецслужб РФ знаходиться дуже широке коло наших співвітчизників.

Нагадаємо, 6 листопада в Борисполі СБУ затримала 6 осіб за спробу контрабанди в РФ комплектуючих для військових літаків Су-27 і Ту-22. Контрабандисти продавали ці запчастини через треті країни, звідки їх спільники направляли вантажі в РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram