ГоловнаСуспільствоЖиття

Кабмін спростив реєстрацію народження і смерті на тимчасово окупованих територіях

Уряд запровадив механізм підтвердження автентичності медичних довідок, виданих в ОРДЛО.

Кабмін спростив реєстрацію народження і смерті на тимчасово окупованих територіях
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою спрощено реєстрацію фактів народження і смерті на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Про це інформує пресслужба Міністерства юстиції.

"Постановою Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 січня 2013 № 9", ухваленою на засіданні уряду 23 жовтня, врегульована процедура розгляду документів, що підтверджують факт народження або смерті особи на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей", - йдеться в повідомленні.

Міністр юстиції України Денис Малюська роз'яснив, що уряд для розвитку так званих "намібійських винятків", сформульованих Міжнародним судом ООН і розвинених у практиці ЄСПЛ, запровадив механізм підтвердження достовірності медичних довідок, виданих на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей відповідними закладами охорони здоров'я та судово-медичними установами.

"Головний принцип "намібійських винятків" полягає в тому, що для захисту невід'ємних прав людини облік окремих документів, виданих окупаційною владою, є допустимим. Водночас той факт, що відповідні документи беруться до уваги, абсолютно не означає визнання окупаційної влади. Для нас важливо наповнювати реальним змістом положення Конституції України, за якими людина визнається найвищою цінністю, а держава відповідає перед людиною за свою діяльність", - додав міністр юстиції.

Зазначається, що питання про підтвердження фактів народження і смерті на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, розглядатиме спеціально створена комісія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram