ГоловнаСуспільствоЖиття

За пів року кількість політв'язнів у Криму збільшилася вдвічі, - активістка

Активістів в окупованому Криму ув'язнюють лише за їхню національну ідентичність і громадянську позицію.

За пів року кількість політв'язнів у Криму збільшилася вдвічі, - активістка
Мумине Салиева
Фото: krymr.com

За останні півроку кількість політув'язнених у Криму збільшилася вдвічі. Про це розповіла дружина політв'язня Сейрана Салієва, координаторка громадської організації "Кримське дитинство" Муміне Салієва, передає "Укрінформ".

"За п'ять років динаміка репресій у Криму погіршилася. Тільки за останні півроку кількість політичних в'язнів збільшилася вдвічі", - повідомила Салієва.

За її словами, історії політичних в'язнів у Криму заслуговують того, щоб про них говорили і писали, адже всі переслідувані - люди з активною громадянською позицією. Активістка вважає, що списки політв'язнів оживатимуть, якщо почати розповідати історії цих людей.

"Насправді страшно, коли життя людей, які несправедливо опинилися в тюрмах, відірване від їхніх сімей. Це страшно, коли батько ув'язненого Рустема Абільтарова, матір в'язня Зеврі Абсеїтова, дідусь Сервера Мустафаєва, бабуся Сервера Зекер'яєва вмирають, а син або онук не можуть провести їх в останню путь. Це страшно, коли діти Марлена Асанова і Тимура Ібрагімова йдуть у перший клас, а батька немає поруч. Це дуже важко, коли батьки не можуть побачити дітей, які народилися після їх арештів. Це складно, коли дорослі доньки політув'язнених Едема Смаїлова і Бєляєва Аділова одружуються, а батька немає поруч. Ці історії заслуговують на увагу, тому що це долі людей, про них важливо писати, говорити, і тоді почнуть оживати списки політв'язнів, які на перший погляд здаються безликими", - вважає активістка.

Вона підкреслила, що активістів у Криму ув'язнюють тільки за їхню національну ідентичність і громадянську позицію.

"Якщо вивчити матеріали так званого кейса "Хізб ут-Тахрір", які створюються практично під копірку і без доказової бази, якщо вивчити справу про переслідування Едема Бекірова - інваліда першої групи, висунуті звинувачення якому були абсурдними, якщо звернути увагу на заборону Меджлісу кримськотатарського народу, то можна побачити, що людей переслідують винятково за те, що вони кримські татари, мають національну і релігійну ідентичність, за активну громадянську позицію, за думки, погляди, читання релігійної літератури, яку прирівняли до терористичної", - додала Салієва.

Нагадаємо, 113 громадян України (в тому числі 89 кримських татар) незаконно утримують на території окупованого Криму і РФ. На цей момент формуються нові списки з обміну ув'язненими між Україною і РФ.

9 жовтня в Криму на два місяці заарештували проукраїнського активіста Олега Приходька. Проти нього порушили кримінальну справу за статтею 205 КК РФ (підготовка теракту) і за статтею 223-1 КК РФ (незаконне виготовлення вибухових речовин).

Після обшуку в гаражі Приходька нібито виявили тротилову шашку із запалом для ручних гранат у металевій оболонці, а також пляшку з "коктейлем Молотова".

Сам Олег Приходько стверджує, що все це йому підкинули. Крім того, його гараж часто залишався відчиненим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram