ГоловнаСуспільствоЖиття

Гендиректор "Укроборонпрому" Абромавичус призначив собі заступника і трьох топменеджерів (оновлено)

Роман Бондар раніше був керуючим партнером міжнародної компанії Odgers Berndtson Ukraine.

Гендиректор "Укроборонпрому" Абромавичус призначив собі заступника і трьох топменеджерів (оновлено)
Роман Бондарь
Фото: facebook.com/bondar.roman

Генеральний директор державного концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавичус призначив Романа Бондаря своїм заступником з питань трансформацій.

Відповідний наказ підписано 19 вересня, повідомляють на сайті держконцерну.

"Бондар очолить Центр трансформацій - реактор змін корпоративної культури і управлінських практик, внутрішніх процесів і системи управління бізнесом; введе управління ефективністю і міжнародні стандарти корпоративного управління", - йдеться в повідомленні.

Бондар - відомий в Україні експерт з розвитку лідерства та побудови ефективних організацій. Понад 15 років він займався пошуком керівників вищої ланки і організаційними перебудовами великих українських і міжнародних компаній. Він також є членом і співзасновником UCGA - Української академії корпоративного управління (Ukrainian Corporate Governance Academy) та Інституту цифрових трансформацій.

До призначення в "Укроборонпром" Бондар був керуючим партнером міжнародної компанії Odgers Berndtson Ukraine, яка займається пошуком топменеджерів і розвитком лідерства, має 56 офісів у 28 країнах світу і штаб-квартиру в Лондоні. Перед призначенням він продав свою частку в компанії.

Зазначають, що Бондар брав активну участь у реформі корпоративного управління держвласності і держслужби, формував наглядові ради "Нафтогазу", "Укрзалізниці", "Укренерго", "Укргідроенерго" та аеропорту "Бориспіль".

"Наше завдання - в найкоротші терміни провести перетворення громіздкої структури в інноваційну, гнучку і сучасну компанію. Моя мрія - не тільки забезпечити організаційну спроможність створення конкурентного на світових ринках продукту, а й відновити інженерну славу українського машинобудування", - прокоментував своє призначення Бондар.

Оновлення. Також Абромавичус призначив трьох керівників ключових напрямків діяльності держконцерну.

Наприклад, закупівлями займатиметься Надія Бігун з ProZorro, фінансово-економічним блоком керуватиме Сергій Іванюта, який працював у НБУ і в "Укргазвидобуванні", а Олег Яковенко з досвідом роботи в Мінекономрозвитку очолить проєктний офіс "Укроборонпрому".

"Бігун, яка після посади заступника директора ДП "Прозорро" займалася також централізацією закупівель "Укрпошти" і працювала заступником директора ДП "Медичні закупівлі України", буде впроваджувати прозорі процедури і політику закупівель і підвищувати їх ефективність за рахунок централізації потреб підприємств і впровадження категорійних стратегій. Сьогодні тільки вісім зі 138 підприємств, що входять до складу "Укроборонпрому", проводять закупівлі через ProZorro", - вказано в повідомленні.

Окремим напрямком роботи Бігун стане імпортозаміщення товарів російського виробництва.

Іванюта керуватиме фінансово-економічним блоком. У сферу його відповідальності також входять формування і реалізація фінансової політики, розгортання комплексної програми фінансового оздоровлення підприємств, що входять до складу "Укроборонпрому", реструктуризація боргів тощо.

Яковенко керуватиме проєктним офісом - центром управління всіма процесами, пов'язаними з корпоратизацією концерну. Він розроблятиме дорожню карту трансформацій, контролюватиме її реалізацію і займатиметься ризик-менеджментом. Зазначають, що відразу після призначення Яковенко ввів у команді нових радників "Канбан" - метод прозорого управління розробкою продуктів, винайдений інженерами заводів Toyota.

Призначення нових топменеджерів у концерні Абромавичус назвав "кінцем епохи мародерства" і підкреслив, що нова команда найближчим часом повинна розробити комплексну стратегію розвитку "Укроборонпрому", орієнтовану на збільшення обсягів виробництва та продажу продукції; провести кадровий і фінансовий аудити, інвентаризацію та оптимізацію активів.

Нагадаємо, 30 серпня президент Володимир Зеленський звільнив Павла Букіна з посади гендиректора концерну. Новим головою призначив ексміністра економрозвитку, колишнього голову наглядової ради "Укроборонпрому" Абромавичуса.

На початку вересня LB.ua стало відомо, що під час попереднього відбору на посади заступника голови "Укроборонпрому" розглядали п'ять кандидатур, у тому числі Бондаря. Перед призначенням кандидати мали пройти спецперевірку і поліграф.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram