ГоловнаСуспільствоЖиття

КВУ назвав найпоширеніші порушення на виборах

Уперше в Україні під час виборів широко застосовувалися соціальні мережі.

КВУ назвав найпоширеніші порушення на виборах
Фото: EPA/UPG

Комітет виборців України визначив чотири групи порушень у день голосування.

Про це на брифінгу розповів генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель, повідомляє Укрінформ.

Група перша - це порушення в роботі членів дільничних виборчих комісій, голосування за документами, не передбаченими чинним законодавством, наприклад: за закордонним паспортом, студентським квитком, неправомірні вимоги до голосування за ID-картками.

Друга група порушень - це незаконна агітація. Наша організація зафіксувала факти незаконної агітації з боку чотирьох кандидатів на посаду президента України в так званий "день тиші" і день голосування. Це розміщення бордів, листівок, плакатів, інших матеріалів зовнішньої реклами і без вихідних даних кандидатів, проте зі збереженням стилістики кампанії, колірної гами кампанії, окремих елементів агітаційної кампанії кандидатів.

Третя група порушень - це проблеми з оприлюдненням заповнених бюлетенів, так звана проблема фотографування.

"Четверта проблема - проблема зі списками виборців. На жаль, ця проблема була масовою", - зазначив Кошель.

Він підкреслив, що вперше в Україні під час виборів широко застосовувалися соціальні мережі і саме на цих виборах актуалізувалася проблема фотографування виборчих бюлетенів.

"Це масові факти в усіх регіонах України, і, на жаль, деякі виборці, які оприлюднили в соціальних мережах заповнення бюлетенів, вони порушили чинне законодавство і на них можуть відкрити провадження, і ці громадяни можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності", - заявив Кошель.

Також спостерігачі КВУ зафіксували велику кількість так званого протестного голосування - псування бюлетенів, невідповідні написи і позначки на бюлетенях тощо. А також завчасні спроби провести підрахунок на деяких виборчих дільницях.

Раніше ЦВК визнала, що вибори відбулися. Ні Національна поліція, ні інші правоохоронні органи не зафіксували системних порушень, які поставили б під загрозу результати голосування і вільне волевиявлення виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram