ГоловнаСуспільствоЖиття

В окупованому Криму ФСБ проводить обшуки у кримських татар (оновлено)

Затримано 10 осіб.

Фото: facebook/Кримська солідарність

Окупаційна влада Криму проводить обшуки кримських татар у рамках кримінальних справ проти кількох жителів півострова, підозрюваних в участі в діяльності забороненої в Росії релігійної організації "Хізб ут-Тахрір".

Про це повідомляє "Кримська солідарність".

"Стало відомо про те, що в Сімферопольському районі в с. Строганівка, в с. Кам'янка проходять обшуки в будинках 25 кримських татар: 1. Шейхалієв Рустем, Кам'янка; 2. Сеїтабдієв Сеїтвелі, Кам'янка; 3. Бекіров Ремзі, Строганівка; 4. Сулейманов Руслан, Строганівка нова, Кукурузне поле; 5. Арифмеметов Осман, Строганівка, Кукурузне поле; 6. Яячиков Едем, Біле-5; 7. Азіз і Акім Бекірові, Кам'янка, Колективні сади; 8. Сейран Муртаза, Кам'янка, Колективні сади; 9. Бекір Адилов, Кам'янка, Колективні сади; 10. Шейхалієв Рустем, Біле-5; 11. Сервер Газієв, Колективні сади; 12. Шабанов Умер і Зарема, Колективні сади; 13. Ерфан Османов; 14. Абдульазіз і Шабан Аг'я Умерові, Кам'янка, Колективні сади; 15. Меджит Абдурахманов; 16. Тофік Абдулгазієв, Кам'янка; 17. Джеміль Гафаров; 18. Рустем і Ельзара Яячикові, Біле-5; 19. Алім і Фарід Керімові, Біле-5; 20. Різа Іззетов, Айкован; 21. Мустафа Абдуллаєв, с. Володимирівка; 22. Яшар Муєдинов, Айкаван; 23. Абдулкадиров Владлен Васильович; 24. Абдуллаєві Ізет і Гузель, с. Володимирівка; 25. Базаров Фархад.

Фото: facebook/Кримська солідарність

Фото: facebook/Кримська солідарність

Фото: facebook/Кримська солідарність

Руслан Сулейманов. Був затриманий учора, 26 березня 2019 року на кордоні через нібито зіпсований паспорт.
Фото: facebook/Кримська солідарність
Руслан Сулейманов. Був затриманий учора, 26 березня 2019 року на кордоні через нібито зіпсований паспорт.

Ремзі Бекіров. Був затриманий вчора, 26 березня 2019 року на кордоні через нібито зіпсований паспорт
Фото: facebook/Кримська солідарність
Ремзі Бекіров. Був затриманий вчора, 26 березня 2019 року на кордоні через нібито зіпсований паспорт

За даними активістів, квартал у мікрорайоні Кам'янка, де проходить обшук, перекрила Росгвардія. Місцевих жителів не пускають додому.

Кримський адвокат Маммет Мамбетов у Facebook повідомив про проведення обшуку також у селі Володимирівка Білогірського району Криму.

Адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що є щонайменше один затриманий. Він також заявив про те, що репресії окупантів носять масовий характер, ба більше окупанти підкидають заборонену літературу кримськотатарським активістам.

"Вочевидь це буде черговий "осередок". Радше за все десять осіб будуть заарештовані. Імовірно, завтра пройдуть "суди" про запобіжні заходи", - розповів Курбедінов.

Оновлення. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова підтвердила проведення обшуків у 25 кримських татар.

"25 будинків активістів "Кримської солідарності" і громадських активістів обшукує окупаційна влада. Слідчі дії проходять, зокрема, в Ремзі Бекірова, Арифмеметова, Рустема Шейхалієва, Ерфана Османова, Азіза Бекірова, Акіма Бекірова, Абдульазіза Умерова, Меджита Абдурахманова, Тофіка Абдулгазієва, Яшара Муєдинова, Сеїтвелі Сейтабдієва, Едема Яячикова. Більшість із них їздили на судові засідання в Ростов-на-Дону, передавати передачі, відвідувати політв'язнів", - написала вона в Фейсбуці.

"За інформацією російських ЗМІ, список затриманих оголосили заздалегідь. Тому, як свідчить практика, будуть арешти. Адвокатів поки що не допускають, деяких власників будинків забирають до Слідчого комітету. З якого приводу проводять обшуки наразі невідомо", - додала Денісова.

Фото: facebook/Кримська солідарність

Оновлення. За попередньою інформацією, затримано 10 осіб, повідомила Денісова.

За її словами, обшуки тривають і число затриманих може збільшитися. 

Оновлення. Журналіст Осман Пашаєв написав у Фейсбуці, що це одна з наймасовіших акцій залякування кримських татар.

"Сьогодні о 6-й ранку окупанти почали наймасовішу акцію залякування кримських татар на півострові за всі 5 років окупації. Облави, обшуки й арешти одночасно проводять у 25 будинках. За повідомленням Антона Наумлюка для цього ще вчора в ролі понятих набрали 60 учнів одного з кримських технікумів", - написав він у Фейсбуці.

Він також опублікував відео з місця подій. 

 

Оновлення 14:15. ФСБ Росії повідомила про затримання 20 кримських татар, їх звинувачують в участі в забороненій окупантами організації "Хізб ут-Тахрір". За заявою російських силовиків, затримані "здійснювали антиконституційну діяльність, засновану на доктрині створення так званого "всесвітнього халіфату", руйнування інститутів світського суспільства і спрямовану на повалення насильницьким шляхом діючої влади". За версією окупаційної влади, затримані "поширювали серед жителів півострова терористичну ідеологію, здійснювали вербування в свої лави кримських мусульман".

Повідомляють, що під час обшуків вилучено "значну кількість заборонених у Росії пропагандистських матеріалів "Хізб ут-Тахрір", засобів зв'язку, електронних носіїв інформації".

Національна поліція відкрила кримінальне провадження у зв'язку з проведенням російськими силовиками обшуків у Криму. Про це інформує "Крим.Реалії".

Слідчий відділ Головного управління в АР Крим і Севастополі повідомив, що за цим фактом передбачена кримінальна відповідальність - до п'яти років позбавлення волі. Повідомляють також, що Україна звернулася до Ради Європи і ЄС, вимагаючи реакції на ці дії Москви.

Нагадаємо, в лютому фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" звинуватили в спробі захоплення влади в окупованому Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram