ГоловнаСуспільствоЖиття

З 1 квітня 5 мільйонів українців можуть залишитися без води

Близько 30 водоканалів можуть відключити від електроенергії.

З 1 квітня 5 мільйонів українців можуть залишитися без води

Асоціація "Укрводоканалекологія" попереджає, що з 1 квітня 2019 року 5 мільйонів українців можуть залишитися без води.

Про це заявила віце-президент Асоціації "Укрводоканалекологія" Ольга Бабій, повідомляє Укрінформ.

Вона розповіла, що з 1 січня 2019 року набув чинності Закон України про ринок електроенергії, який повинен зруйнувати монополію обленерго на постачання електрики. Тому водоканали могли б купувати на ринку дешеву електроенергію. Але, за новим законом, постачання електроенергії здійснюються за умов 100% передоплати за послугу. А у водоканалів за останні п'ять років накопичилися борги за спожиту електроенергію на загальну суму 6 млрд гривень.

За словами Бабій, борги водоканалів перед енергопостачальними компаніями виникли через те, що в тарифах на воду не було враховано зростання ціни на електроенергію, вартість якої для водоканалів зросла з 25% до 37%.

"Згідно з вимогами закону, всі водоканали, згідно з новим законом, повинні укласти договори на постачання електроенергії на вільному ринку. Але коли ці підприємства почали проводити тендери на закупівлю дешевої електроенергії, на тендери не приходили енергопостачальні роздрібні компанії. Вони говорили: "Ви ненадійні платники, ви не будете вчасно платити", - повідомила віце-президент асоціації.

За її інформацією, зараз близько 30 водоканалів, які не уклали договору, отримують електроенергію від постачальника "останньої надії", яким було визначено ДП "Укрінтеренерго". Але і перед "Укрінтеренерго" у багатьох водоканалів виник борг, пов'язаний з невідповідністю тарифів на воду новим цінам на електрику.

Як відомо, 1 квітня добігає термін споживання електроенергії від постачальника "останньої надії", тому водоканали можуть відключити від електроенергії.

"Ми вимагаємо зібрати РНБО з цих питань. Терміново треба продовжити термін співпраці з постачальником "останньої надії" ще на три місяці. НКРЕКП повинна негайно встановити економічно обґрунтовані тарифи для забезпечення їх діяльності. Уряд повинен виділити кошти на покриття різниці в тарифах з державного резервного фонду", - підсумувала експерт.

З 1 січня 2019 року в Україні запрацював роздрібний ринок електричної енергії.

Найбільших зміни зазнали умови постачання електричної енергії для юридичних осіб. Підприємства, організації, установи, договірна потужність електроустановок яких перевищує 150 кВт, мали до 11 грудня 2018 року вибрати собі постачальника електроенергії і укласти з ним договір на ринкових умовах. Компанії, які не знайшли постачальника на новому ринку, згідно з ст.64 закону України "Про ринок електроенергії" і рішенням Кабінету Міністрів, з 1 січня стали клієнтами постачальника "останньої надії", функції якого по всій території України виконує ДП "Укрінтеренерго". За даними операторів системи розподілу, по всій країні налічують 1339 таких споживачів.

Відповідно до закону, постачальник "останньої надії" не мав права відмовити в укладенні договору і зобов'язаний був надавати послуги постачання електроенергії, але щонайбільш 90 днів, тобто з 1 січня по 1 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram