ГоловнаСуспільствоЖиття

Прокуратура викрила велику корупційну схему підкупу на тендерах з постачання фармпрепаратів

Оптові фармацевтичні постачальники пропонували від 5% до 25% відкату за перемогу в тендері.

Прокуратура Харківської області викрила міжрегіональну корупційну схему підкупу посадових осіб з метою підтасовування виграшу в тендерах на поставку фармпрепаратів у медустанови. Про це сьогодні повідомив речник Генпрокуратури Андрій Лисенко на своїй сторінці в Фейсбуці.

Фото: facebook/lysenko.andrii/

"Схема полягала в тому, що представники харківських оптових фармацевтичних компаній для того, щоб виграти тендер, підшукували когось у керівництві лікарні і пропонували за частку від контракту "допомогти" в перемозі певної компанії", - написав Лисенко.

Підкуплені чиновники робили так, щоб до тендеру були допущені тільки дві компанії, які були пов'язані між собою. З кожного такого тендера лікарі отримували 5-25% від суми контракту.

Спікер ГПУ повідомив, що прокуратура Харківської області вже затвердила перші підозри в цьому кримінальному провадженні: менеджеру і директору харківських фармацевтичних ТОВ, які постачали ліки в комунальні та державні медустанови за завищеними цінами.

Фото: facebook/lysenko.andrii/

"Зараз відомо щонайменше про два виграних тендери з постачання в медичні установи в м. Запоріжжя на загальну суму близько 3 млн грн. Тобто сума перерахованих коштів особисто медпрацівникам становила близько 300 тис. грн", - повідомив Лисенко.

Він додав, що зараз слідство перевіряє причетність цих фармкомпаній до підтасовування результатів тендерів ще в десятці медичних установ у Харківській, Сумській, Луганській і Донецькій областях.

Нагадаємо, за даними Міністерства охорони здоров'я, завдяки прозорим закупівлям через міжнародні організації Україна зекономила близько 19 млн доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram