ГоловнаСуспільствоЖиття

Філарет не буде балотуватися на посаду предстоятеля помісної церкви, - ЗМІ

Майбутній голова помісної церкви буде "відомим і авторитетним єпископом у середовищі єпископату".

Філарет не буде балотуватися на посаду предстоятеля помісної церкви, - ЗМІ
Предстоятель УПЦ КП патриарх Филарет
Фото: Lb.ua

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) не висуватиме свою кандидатуру на посаду глави єдиної помісної церкви в Україні.

Про це в ефірі Громадського заявив прес-секретар спікера Верховної Ради Андрій Ковальов, який раніше працював в інформаційному відділі Київської патріархії.

"За моєю інформацією, він (Філарет) не балотуватиметься на посаду предстоятеля... Швидше за все, для громадськості, для українського суспільства, фігура предстоятеля, якого обере Собор 15 грудня, - це буде невідомий єпископ. Але, на мою думку, це буде все ж людина із середовища Київського патріархату, оскільки єпископів КП буде більшість", - сказав Андрій Ковальов.

За його словами, від 7 до 15 єпископів від УПЦ Московського патріархату будуть присутні на Соборі. Зазначимо, в Константинополь з проханням надати автокефалію Українській церкві звернулися 15 єпископів УПЦ МП.

Ковальов додав, що майбутній глава помісної церкви буде "відомим і авторитетним єпископом у середовищі єпископату".

На питання, чому Філарет відмовляється балотуватися на посаду предстоятеля, він відповів: "Філарету наступного року виповниться 90 років. Наскільки мені відомо, це такий елемент переговорів з Константинополем і прояв мудрості патріарха, потрібно посаду предстоятеля в помісній Церкві уступити молодому предстоятелю... Це дуже правильний і символічний знак у контексті створення нової церкви, відродження".

"Мені здається, що Філарет хоче бачити на цій посаді молодого, набагато молодшого за себе патріарха, предстоятеля. Щоб давати сигнал і на майбутнє мирянам, впевненість, що він приходить надовго. Він молодий, у нього є сили, є нове бачення розвитку церкви", - додав Ковальов.

За його словами, 41 архієрей УПЦ КП має шанси стати предстоятелем.

Об'єднавчий собор зі створення помісної Української православної церкви відбудеться 15 грудня в соборі святої Софії в Києві. На ньому буде обрано предстоятеля нової Церкви і затверджено її статут.

19 листопада патріарх Філарет зазначив, що дасть відповідь на пропозицію єпископату УПЦ КП про висунення його кандидатури на предстоятеля Української православної церкви вже на самому Об'єднавчому соборі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram