ГоловнаПолітика

Філарет почекає собору для відповіді на пропозицію очолити помісну церкву

Патріарх натякнув, що може відмовитися від посади "для блага церкви".

Філарет почекає собору для відповіді на пропозицію очолити помісну церкву
Фото: Lb.ua

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) заявив, що дасть відповідь на пропозицію єпископату УПЦ КП очолити помісну церкву не раніше, ніж відбудеться об'єднавчий собор.

Про це йдеться у заяві предстоятеля, опублікованій на сайті УПЦ КП.

При цьому він підкреслив, що підставою для цієї відповіді буде "виключно розуміння блага церкви і відповідальність перед Господом".

Філарет натякнув, що може відмовитися від пропозиції очолити нову церкву.

"Дотепер, коли було потрібно для церкви - я був твердим і непохитним, не полишаючи предстоятельства, хоч і вимагали цього від мене у Москві, вживаючи і примус, і обіцянки. Так само заради блага церкви я йшов і на поступки, зокрема коли бувши предстоятелем УПЦ, я заради об‘єднання у 1992 р. поступився цією посадою", - заявив патріарх.

Філарет закликав вірян Київського патріархату, інших учасників об'єднавчого процесу і суспільство в цілому зберігати мудрість і тверезість.

Зі свого боку він пообіцяв зробити усе необхідне, щоб процес створення об'єднаної церкви було успішно завершено, а саму її визнали інші помісні церкви.

Патріарх також висловив надію, що собор і єпископат УПЦ КП приймуть його рішення, яким би воно не було.

Нагадаємо, УПЦ КП матиме більшість на об'єднавчому соборі, тому від позиції цієї церкви та її предстоятеля фактично залежить, хто керуватиме новою помісною церквою.

В УПЦ МП раніше заявили про існування вказівки Константинополя про те, що у виборах глави помісної церкви не повинні брати участь лідери УПЦ КП і УАПЦ - Філарет (Денисенко) і Макарій (Малетич).

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній (Дмитрук) з УПЦ МП в інтерв'ю "Бі-Бі-Сі Україна" говорив, що якщо нову церкву очолить не Філарет, то в неї перейдуть більше парафій Московського патріархату.

Об'єднавчий собор може відбутися 9-10 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram