ГоловнаСуспільствоЖиття

В'ятрович заявив, що річниця створення дивізії "Галичина" не свято для українців

28 квітня 1943 року німці оголосили про її створення.

В'ятрович заявив, що річниця створення дивізії "Галичина" не свято для українців
Владимир Вятрович
Фото: 24tv.ua

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що річниця створення дивізії "Галичина" не свято для українців, оскільки і в німецькій, і в радянській арміях у Другій світовій українці сприймалися однаково - як гарматне м'ясо. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

"Річниця створення Ваффен СС дивізії "Галичина"- не свято для українців. У німецькій і радянських арміях у Другій світовій українці сприймалися однаково - як гарматне м'ясо. Різниця лише в тому, що мобілізованих у дивізії "Галичина" навчали рік перш ніж кинути в бій, а новобранців Червоної армії часто кидали в м'ясорубку відразу. Але це не з любові німців до українців - вони лише раціонально використовували людські ресурси, яких у них було менше, ніж у росіян", - заявив В'ятрович.

Днем заснування дивізії "Галичина" вважається 28 квітня 1943 року, коли про це було оголошено у Львові.

Дивізія "Галичина" - військова частина, сформована за зразком німецьких піхотних дивізій у складі німецької армії 1943 року головним чином з українців, які мешкали на території дистрикта "Галичина" і Генеральної губернії. Формування дивізії було пов'язано, з одного боку, зі спробами німецького керівництва використовувати всі можливості для протистояння СРСР на Східному фронті, а з іншого - з упевненістю окремих українських кіл, що на тлі поразок німецької армії з'явилася можливість закласти основу регулярного українського війська, яке може стати вагомим фактором у визначенні долі України після війни.

Причетність дивізії до військ СС пов'язано з тим, що, за німецькими законами, у вермахті могли служити тільки громадяни Німеччини. Тому всі національні підрозділи, що створювалися в складі німецької армії, формувалися як військові частини СС, на які ці обмеження не поширювалися. Перед вирядженням на фронт дивізія нараховувала близько 16 тисяч членів. Протистояла Червоній армії в центрі німецької оборони в битві під Бродами (17-22.07.1944 р) і була розбита.

Нагадаємо, раніше у Львові відкрили виставку до 75-ї річниці дивізії "Галичина".     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram