ГоловнаСуспільствоВійна

Порошенко підписав закон щодо Донбасу і оголосив про завершення АТО

Закон набуде чинності наступного дня після публікації.

Порошенко підписав закон щодо Донбасу і оголосив про завершення АТО
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко оголосив про завершення антитерористичної операції на Донбасі.

Виступаючи на засіданні військового кабінету Ради національної безпеки і оборони, присвяченому підписанню Закону "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях", він доручив командуванню Збройних Сил України підготувати пропозиції нового формату операції на Донбасі.

"Антитерористична операція зіграла вкрай важливу роль на першому етапі відсічі агресору. Ба більше, у форматі антитерористичної операції звільнили понад дві третини окупованого Донбасу... Можемо констатувати, що пряме вторгнення підрозділів Російської Федерації стало перешкодою повного і успішного завершення АТО. Якби в нас не було регулярних підрозділів армії, яка перетнула кордон, напала на виснажену українську армію, сумнівів в ефективності і завершенні операції в мене немає", - заявив Порошенко.

"У цих умовах провідна роль у відсічі агресії лягає на плечі Збройних Сил України. Тому я в найкоротші терміни чекаю на пропозицій про зміну формату на виконання цього закону. Прошу запропонувати мені кандидатуру командувача об'єднаних сил, подати пропозиції положення про оперативний штаб, стратегічний задум використання Збройних Сил, інші складові оборони", - повідомив президент.

Нагадаємо, 6 жовтня минулого року Рада 233 голосами прийняла законопроект №7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" у першому читанні. З нього прибрали згадку про Мінські угоди. Документ визначає контрольовані "ДНР" і "ЛНР" території як тимчасово окуповані Росією.

Військова присутність України на Донбасі визначається як "заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російській збройній агресії в Донецькій і Луганській областях". Вносяться відповідні правки в інші законопроекти, які замінять термін "Антитерористична операція".

Керівництво силовиками, задіяними в цих заходах, покладається на Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ.

18 січня 2018 року Рада прийняла цей законопроект у другому читанні і в цілому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram