ГоловнаСуспільствоЖиття

На підтримку ув'язненого в Росії кримського активіста провели акцію в аеропортах Європи (оновлено)

На Олександра Кольченко «марно чекали» в Києві та Варшаві, акція запланована також в аеропортах Одеси, Львова і Праги.

Фото: Зліва направо: Мар'яна Беца, речниця МЗС; брат бранця Кремля Євгена Панова; батько Валентина Вигівського, засудженого в РФ до 11 років в'язниці; мама Геннадія Афанасьєва

Акцію під назвою «Марне очікування» на підтримку переслідуваних в Росії українців провели в аеропорту «Київ» сьогодні, 26 листопада. Її присвятили 28 дню народження ув'язненого в Росії кримського активіста Олександра Кольченка, повідомляє Радіо Свобода.

Учасники акції зібралися в залі прильоту київського аеропорту з іменними табличками, ніби в очікуванні «прибуття» Кольченка.

«Але Олександр Кольченко не прилетить. Не через скасування рейсаілі поганих погодніх умов, а тому, що вже більше трьох років сидить за кремлівськими ґратами. Там Тундра (прізвисько Олександра Кольченка в середовищі активістів - ред.) зустріне свої двадцять вісім років. Там перебуває ще близько 60 громадян України, які переслідуються за політичними мотивами. Їх ми також будемо чекати. Стільки скільки потрібно», - зазначають організатори акції.

Подібні акції цього ж дня анонсувалися в міжнародних аеропортах Одеси, Львова, Праги і Варшави. Згідно з повідомленням, активісти вийдуть з табличками з написаними на них іменами українських політв'язнів.

Нагадаємо, раніше Росія відмовила Кольченку в дистанційному отриманні вищої освіти.

Олександр Кольченко разом з Олегом Сенцовим були затримані представниками російських спецслужб в Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram