ГоловнаСуспільствоЖиття

Політв'язня Зейтуллаєва відвідав консул у Ростові (оновлено)

Сьогодні триває 11 день його голодування на знак протесту проти переслідування кримських татар.

Політв'язня Зейтуллаєва відвідав консул у Ростові (оновлено)
Руслан Зейтулаєв
Фото: khpg.org

Український консул в Ростові-на-Дону відвідав СІЗО кримськотатарського політв'язня Руслана Зейтуллаєва, засудженого у "справі Хізб ут-Тахрір". Про це повідомила спікер МЗС Мар'яна Беца в коментарі LB.ua.

"Після майже дворічних наполягань з української сторони, консул зміг відвідати Зейтуллаєва. Його позиція незмінна: він продовжуватиме голодування у зв'язку з політичним переслідуванням. Інші деталі я зможу розповісти пізніше", - сказала Беца.

Оновлення. "Це була перша зустріч виключно з консулом з моменту затримання Руслана Зейтуллаєва. Відбулася вона 29 липня. Скарг на стан здоров'я й умови утримання Зейтуллаєв не висловлював, водночас він помітно схуд. Він і далі має намір голодувати. Зейтуллаєв повідомив про те, що йому не дають скористатися короткочасним побаченням з дружиною, у зв'язку з цим Генеральне консульство відправило відповідне звернення в компетентні органи Російської Федерації", - повідомила Мар'яна Беца в коментарі LB.ua.

Адвокат Зейтуллаєва Еміль Курбедінов у коментарі LB.ua сказав, що стан здоров'я кримського татарина викликає найбільше побоювань у зв'язку з прийдешнім етапуванням: «На десятий день голодування [6 серпня] він утратив 3700 г ваги. Ми проводимо паралелі з його попередніми голодуванням і можемо говорити про те, що цей день - критичний пік. Минулого разу він не міг ходити і підводитися, дуже слабко говорив.

Нагадаємо, раніше Верховний суд РФ збільшив покарання Руслану Зейтуллаєву до 15 років позбавлення волі. Кримського татарина російська влада вважає організатором осередку "Хізб ут-Тахрір", яка заборонена в РФ. На території України організацію не забороняли. У вересні 2016 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Зейтуллаєва до семи років позбавлення волі, визнавши його винним за частиною 2 статті 205.5 КК (участь у діяльності терористичної організації). Слідство вважало його організатором і просило судити за частиною 1 цієї статті, але суд вирішив, що це не доведено і перекваліфікував справу. Сайфуллаєв, Вахітов і Прімов отримали по п'ять років. У липні 2016 року правозахисна організація "Меморіал" визнала Сайфуллаєва, Вахітова, Примова і Зейтуллаєва політв'язнями.

Наприкінці 2016 року Верховний суд Росії скасував вирок Зейтуллаєву і відправив справу на перегляд. Вирок щодо трьох інших фігурантів кримінальної справи суд підтвердив.

На початку квітня 2017 року Зейтуллаєв оголосив перше голодування з вимогою припинити переслідування кримських татар окупаційною владою Криму, допустити до нього українських консулів, передати його владі України.

26 квітня 2017 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Росії засудив Зейтуллаєва до 12 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram