ГоловнаСуспільствоЖиття

“Важливіше за все — відчуття, що тебе від гри не нудить”

Ставлення до відеоігор у консервативному українському суспільстві, яке боїться геймерів навіть більше, ніж геїв, досі базується на популярних медійних страшилках 90-х: погралася людина в якийсь шутер — усе, для здорового суспільства вона вже втрачена, і пряма їй дорога хіба що в маніяки, що розстрілюють це саме здорове суспільство з дробовиків на вулицях маленьких міст.

Утім, від 90-х, коли подібна маячня від цілком серйозних психологів супроводжувала прихід на українські простори перших ігрових консолей, спливло вже два з гаком десятки років, а геймери замість приречено податися в маніяки чомусь непогано реалізувалися в здоровому суспільстві, постававши відомими блогерами, журналістами, музикантами й народними депутатами.

Про шлях до світу відеоігор та особисті уподобання в цьому світі, а також про взаємодію світу віртуального з реальним LB.ua поговорив із відомими українцями, кожен із яких полюбляє проводити час за однією з трьох найпопулярніших ігрових платформ сьогодення: популярний блогер та політичний журналіст Віктор Трегубов представляє в нашому опитуванні персональні комп'ютери, народний депутат і екс-кандидат у мери Києва Борислав Береза — консоль Playstation 4, фронтмен гурту “Танок на Майдані Конго” Олександр “Фоззі” Сидоренко — консоль Xbox One.

Олександр Сидоренко, Фоззі з гурту ТНМК: “Фагот колись так сидів на «Воркрафті», що ледве його звідти дістали”

Фото: Facebook/Олександр Фоззі Сидоренко

У кожного геймера є своя “та сама” найперша гра, з якої почалося серйозне захоплення віртуальними світами. З чого все починалося в Фоззі?

З Аладдіна на домашньому комп’ютері та «The Lost Vikings» на робочому. До шутерів ще було далеко, а після Duke Nukem 3D вже майже нічого не пропускав.

Ви зараз граєте на консолі Xbox One. До вибору платформи підходили грунтовно чи само собою вийшло? Не доводилося брати участь у “платформосрачах” із користувачами ПК та Playstation 4?

Тому що Gears of War є тільки там. Свого часу тому й обрав Xbox-360. Давно хочу собі й Плейстейшн, щоб не пропускати їхніх ексклюзивів, але тільки я зберуся, як з’являється анонс наступної консолі і доводиться чекати.

Які жанри відеоігор для вас найближчі на нинішньому етапі життя? Чи змінювались ці уподобання з набуттям життєвого досвіду?

Футбол і шутери. Бажано – лінійні, відкриті світи не дуже люблю через низьку якість бойовки.

Що для вас важливіше при проходженні гри — сюжет, глибина й пропрацьованість віртуального світу, геймплей, звук, графіка? За ачівками не ганяєтесь?

Важливіше за все відчуття, що тебе від гри не нудить. Я не граю онлайн, тому хожу тільки в сингли. Хорошу гру можу пройти разів десять, як Max Payne.

Фото: EPA/UPG

Саундтреки до сучасних іграшок можуть дати фору багатьом кіноблокбастерам та аудіоальбомам. Які саундтреки вразили вас як музиканта настільки, щоби включити до особистого плейлиста?

У ФІФІ часто-густо бувають цікаві треки, які я чіпляю до фонотеки. В мене сигнал на СМС з Gears of War, тому вони й тут на першому місті.

Тема футболу — ще одного вашого хобі — час від часу спливала у піснях ТНМК. А є в вашому репертуарі якісь пісні, на написання яких надихнули саме відеоігри?

Ні. Реальний футбол цікавіший, що грати, що спостерігати, але у віртуальному ти хоча б можеш виграти за свою команду та й тренером можна себе відчути, спробувавши різні варіанти побудування гри. Чув, за кордоном юним футболістам тренери рекомендують грати в симулятори, аби діти більше розумілися на тактиці.

Колеги з ТНМК поділяють ваше захоплення? Чи дражняться — ветеран вітчизняного хіп-хопу, а досі в іграшки грається?

Дражняться. Всі грали більш-менш, басист продовжує, він на «танчиках» сидить, а Фагот колись так сидів на «Воркрафті», що ледве його звідти дістали.

Сформуйте, будь ласка, “персональний гейм-чарт” від Фоззі — 5 улюблених ігор, заради яких варто забути про пацавату реальність аж до фінальних титрів.

Перша «Мафія», два перших «Max Payne», перші “Dead Space” і «BioShock». Ну й Gears of War поза конкурсом.

У вересні ви взяли участь у медійному Кубку Лоусона з футбольного симулятора FIFA 16. Раніше доводилося брати участь у таких турнірах чи це перший досвід?

Ні. Мені не сподобався незвичний джойстик, тому я вийшов з групи, але далі грати не захотів. Не люблю програвати.

За які команди у FIFA вам більше подобається грати? За реальні клуби-гранди з реальним складами чи за власноруч сформовані команди режиму FUT?

Тільки реальні, усілякі онлайни спробував, але не моє. Цікаво було, наприклад, писати колонку про «Лестер», граючи за них весь чемпіонат без перегравань.

Фоззі (верхній ряд, другий зліва) на фіналі турніру з віртуального футболу
Фото: Facebook/Олександр Фоззі Сидоренко
Фоззі (верхній ряд, другий зліва) на фіналі турніру з віртуального футболу

Пенальті в FIFA 17 бити вже натренувалися? Як вам узагалі новий випуск серії?

Цікаво. З пенальті важко, але тим і цікавіше буде цю проблему вирішити. В кожному поколінні ФІФИ ти знаходиш якісь постійні алгоритми, я називаю їх «дірками в Матриці», які дозволяють вигравати. В цій я їх ще не знайшов, бо часу немає, а ще й шутерів восени стільки вийшло, що хоч взагалі не спи.

У що (крім FIFA, звісно) зараз граєте? Які враження від цієї гри? Готові порекомендувати її читачам?

Mafia-3 не сподобалася. Але я її хоча б пройшов до кінця, на відміну від усіх GTA. Зараз перед сном граю в Gears of War – 4. Хвилин по 10-20. От зараз відіграємо ювілейний концерт, тоді часу буде побільше, спробую Battlefield 1.

У листопаді-грудні, напередодні західних різдвяних вакацій, провідні розробники ігор видають свої найголовніші блокбастери. Якої гри цього періоду чекаєте найнетерплячіше?

Вже дочекався. Gears of War – 4.

Якщо вам доведеться вибирати одну гру з двох, що ви оберете — принципово новий реліз чи черговий випуск добре знайомої й улюбленої франшизи?

Я краще переграю в стару якісну гру. Це як з книгами – читаю їх по колу.

Якщо гра улюбленої серії ніби й пристойно зроблена, але геть не виправдовує ваших сподівань — ви пройдете її через силу з поваги до всієї серії чи видалите й візьметеся за щось інше?

Куплю з поваги до авторів та дійду до кінця. Кривлячись, але дійду.

Чим для вас як для митця взагалі є відеоігри? Повноправний вид мистецтва чи щось більш приземлене?

Це прекрасна метода перемикання – граєш і ні про що більше не думаєш. Ідеально.

Віктор Трегубов, блогер: “Гра про сучасний український політикум? Crusader Kings 2 — це найкращий у світі симулятор феодалізму”

Виктор Трегубов
Фото: dsnews.ua
Виктор Трегубов

Перше питання, звісно ж, про початок. Із чого все почалося? З якої саме відеогри ти зрозумів, що це — твоє?

З Prince of Persia. Найпершого. Мені тоді було чи то шість, чи то сім років – здається, все ж сім.

Судячи з твоїх постів на ФБ, найчастіше ти граєшся в стратегії. Це так? Які ще жанри полюбляє Віктор Трегубов?

Стратегії, тактики – коли хочу завдань для мозку, РПГ – коли хочу сюжету. Інколи авіасімулятори, але вірпіл з мене так собі. Екшени рідше.

Ти лише нещодавно демобілізувався зі Збройних Сил. Досвід ігор на військову тематику якимось чином допомагав інтелігентному київському журналістові осягнути сувору армійську реальність?

Сувору армійську реальність – ні, я б так не сказав, а от деякі прояви власне стратегічного перебігу подій на фронті – так.

Під час служби знаходив час і місце, щоби запустити якусь нову чи улюблену іграшку?

Було кілька разів, в мене ж з собою ноут був. Грав в Warhammer Total War та Warhammer 40k Dawn of War 2.

На відміну від двох інших героїв статті ти граєшся не на консолі, а на персональному комп'ютері. Це принципова позиція “персональника” чи це зумовлено жанрами відеоігор, у які звик гратися?

Усе відразу. По-перше, жанри – я ж по стратегіях, а на консолях з цим важче. По-друге, маніпулятор – миша (а в авіасимуляторах – джойстик) мені звичніша за геймпад. По-третє, банальна така штука: я не маю телевізора.

Тобі часто доводилось чути скептичне пхикання оточення — мовляв, дорослий дядя, а як дитина? Чи оточення теж не проти взяти клаву з мишею до рук?

Справа в тому, що для мого покоління комп'ютерні ігри вже не є чимось дитячим. Зараз навпаки, більшість геймерів вже щонайменше повнолітні, а нове покоління все частіше обирає соцмережі як засоб постійної розваги. Так що подібне я чув дуже рідко. І в мене є залізний аргумент: я деякий час працював в одній компанії, що виробляє ігри ААА-класу. Коли я описую роботу там, відчуття, що по життю чимось не тим займається, починає з’являтися вже в скептично налаштованого опонента.

Що для тебе відеоігри? Проста забавка? Витвори мистецтва? Джерело інформації? Чи, як заведено вважати в нашому суспільстві, об'єкт наркотичної залежності?

Це один з творчих жанрів, не більше і не менше. Так само, як кіно, література, театр чи цирк. В ньому є безумовні витвори мистецтва, є прохідняк, з нього можна зробити об’єкт наркозалежності чи хобі. В принципі, так само, як з будь-яким іншим видом художнього самовираження інших людей.

У що ти граєш зараз? Як би ти змалював цю іграшку далеким від відеоігор громадянам, щоби зруйнувати їхні стереотипи щодо сучасної гейм-індустрії?

А тут дуже просто буде. Це Іл-2 Штурмовик Битва за Сталінград. Це симулятор авіаційних боїв 1942 року, де гравцю доводиться сідати за штурвал німецьких чи радянських літаків. При цьому гра відтворює реальні обставини, керування літаком та фізику польоту настільки точно, що вважається «хардкорним» симулятором для пришелепкуватих – тільки на те, щоб звикнути нормально здіймати літак в повітря, гравцеві доведеться розбити не один десяток апаратів, а посадку й зовсім тренують тижнями, вишукуючи в інтернеті реальну польотну документацію відповідних моделей літаків. Подібні симулятори (наприклад, «цивільний» аналог Microsoft Flight Simulator X) час від часу рекомендують навіть справжні льотні інструктори як засіб зібрати правильні знання та виробити правильні навички реагування в тих чи інших ситуаціях.

Скріншот гри Microsoft Flight Simulator X 7
Фото: onyxgame.com
Скріншот гри Microsoft Flight Simulator X 7

Назви, будь ласка, 5 своїх найулюбленіших ігор чи ігрових серій — складемо особистий хіт-парад журналіста Трегубова.

Ой. Важкувато, але спробую.

По-перше, серія Prince of Persia. Нічого раціонального, лише любов дитинства.

По-друге, скажу загально – глобальні стратегії від Paradox. Europa Universalis, Crusader Kings, Victoria, Stellaris та інші. Я серйозно вважаю, що деяким з них місце в шкільних програмах з історії. Жоден підручник не дасть такого глибинного розуміння специфіки політичних взаємовідносин у часи середньовіччя, як Crusader Kings 2.

По-третє, квести від Telltale (The Walking Dead, The Wolf Among Us, Game of Thrones та інші). Вони задають нові стандарти інтерактивного кіно.

По-четверте, певно, вже ж серія Dragon Age. Особливо перша гра. Друга –розчарування (перетворили реалістичне темне фентезі на якийсь анімешний фанфік), на третій виправилися. Четверту очікую з острахом. Є натяк, що дія відбуватиметься в Тевінтері, а я ж, як великий фанат Візантійської імперії в реальній історії, нерівно дишу в той бік. В попередніх іграх Тевінтер постає то як якась імперія зла, то як майже нормальна собі Візантія з поправкою на загальну похмурість всесвіту, тож я не знаю, яке представлення візьме гору.

По-п'яте, серія Total War. Здається, першою моєю опублікованною статею взагалі був огляд найпершого Сьогуна. Люблю серію досі, попри всі її недоліки.

Якби тобі довелося розробляти іграшку про сучасний український політикум, на яку зі знайомих тобі ігор вона була би схожою?

Crusader Kings 2. Однозначно. Як я вже зазначав, це найкращий в світі симулятор феодалізму.

Борислав Береза, нардеп: «Футбольні онлайн-спаринги влаштовую з журналістами. І поки що вдало»

Борислав Береза (зліва)
Фото: Facebook/Alexandr Senko
Борислав Береза (зліва)

Ви граєтеся на консолі PlayStation 4. Чому саме ця платформа? Вас не дратує, коли ігрову консоль називають “приставкою”?

У 2006 році друзі мені подарували на день народження PS3. Так я став прихильником продукції компанії Sony. А пару років тому дружина подарувала PS4. Так відбулася зміна приставок, але лишилася прихильність до бренду Playstation. А що стосується назви, то «приставка» замість ігрової консолі — не найприкріше визначення. Знаєте, як геймери називають приставки-конкуренти? «Плойка» та «Хуящик». Хто з них хто, визначте самі))

Ще одне традиційне питання: з чого все почалося? Яка відеогра і коли затягла майбутнього нардепа у віртуальну реальність?

Перша приставка в мене з'явилась у 1992 році — це була Sega Mega Drive. І почалось усе з «Мортал Комбат» і «Sonic». На той омент це була вершина графіки й геймдизайну. Тоді я не був нардепом, життя було простішим, а Sony Playstation та Xbox навіть не думали починати приставочні війни. Ну а першою грою, яка мене вразила на PS3, була Heavenly Sword — відеогра в жанрі слешер, розроблена британською студією Ninja Theory. Тоді це був прорив, як у геймплеї, так і в графіці.

У суспільстві побутує думка, що відеоігри відбивають у геймерів будь-який інтерес до навколишнього світу, забирають увесь вільний час та виключають людину з реальності. Що може відповісти на це народний депутат України? Заважають відеоігри законодавчій роботі? Скільки часу на тиждень проводите з джойстиком?

Певно, якщо в тебе в житті немає нічо більш цікавого й ти більш нічим не захоплюєшся, то тоді зрозуміло, чому ти часто занурюєшся у світ відеоігор. Якщо ж у твоєму житті є інші розваги — спілкування з друзями та сім'єю, книжки, кіно, театр, подорожі, спорт та ще багато іншого — то відеоігри стають не основною стравою в меню ваших розваг, а лише приправою до них. Хтось грає в «World of Warcraft», хтось у «World of Tanks» чи «CounterStrike» на комп'ютері, а хтось у «Battlefield», «Call of Duty» чи в «FIFA17» на приставці. Це вибір кожного, головне — щоби віртуальне життя не витісняло життя реальне. Я витрачаю на ігри на PlayStation годину-дві на тиждень, і це зазвичай з урахуванням того, що часто граю разом із дітьми.

Дітей на відеоігри також підсадили? Влаштовуєте сімейні батли?

Так, діти грають. Раніше, коли було більше часу, то ми влаштовували колективні ігри. Ми любили всією сім'єю чи з друзями грати в Buzz! — це аналог “Що? Де? Коли?” — або в LittleBigPlanet. Зі старшим сином грали в ігри від Lego, а такжож у Resistance, Borderlands та Мортал Комбат. Молодший теж любить ігри від Lego, але грає в них уже з братом. Цікаво спостерігати, як вони проходять Lego-ігри за мотивами фільмів «Зоряні війни», «Месники» чи «Бетмен». Обидва також люблять грати в онлайні. В кожного свої уподобання, але FIFA всіх об'єднує. Зараз часу на ігри все мнше, проте іноді граємо разом. І мені це подобається. Щоправда, для допуску до пристави потрібні дві умови — добрі оцінки зі школи та прочитані книжки.

Які жанри відеоігор вам найбільше до вподоби? Що для вас у грі важливіше — ачівки, геймплей, можливість дослідження, сюжет, графіка, мультиплеєр?

Колись мені подобались різноманітні ігри. Зараз часу мало, тож граю практично в одну гру. Це FIFA. І отримую задоволення від того, що моє Динамо Київ (назва команди Берези в режимі FUT; ліцензія від реального київського клубу в розробників FIFA відсутня — LB.ua) «рве» своїх опонентів в онлайн-баталіях. Минулого року грав у FIFA 16, цьогоріч граю в 17-ту версію. А вісім років тому грав не лише в FIFA 2008, але й у багато інших ігор — від KillZone до Diablo 3 чи Assassin's Creed. Було більше вільного часу й менше турбот. А зараз мені більше подобається спостерігати, як мої сини разом проходять ту чи іншу гру. Пріоритети змінилися.

Режим Football Ultimate Team симулятора FIFA, в який ви полюбляєте грати, передбачає витрати реальних грошей на формування складу віртуальної команди. Багато витрачаєте? Депутатської зарплати вистачає?

Я граю заради задоволення, а не заради досягнення якогось надрезультату. Мене влаштовує той набір гравців, який випадає у грі щотижня в рендомний спосіб. Саме тому я спокійно ставлюся до внутрішньоігрових платежів. Це розраховано не на мене. До того ж ти можеш зібрати команду супергравців, але зрештою програти, бо твоя кваліфікація як гравця нижча, ніж у суперника.

А хто з зірок футболу грає в вашому Динамо Київ? Поділитеся переможним основним складом від Борислава Берези?

Другий рік граю гравцями з іспанського чемпіонату. Минулого року в моїй команді були Роналдо, Коноплянка та Модрич. У цьому році поки що команда слабша. Але попереду ще багато часу. Може, й збереться склад посильніше. А скріншоти складів обох команд додаю.

FIFA 16: склад Football Ultimate Team від Борислава Берези
Фото: Скрін гри
FIFA 16: склад Football Ultimate Team від Борислава Берези

FIFA 17: склад FUT від Борислава Берези
Фото: Скрін гри
FIFA 17: склад FUT від Борислава Берези

Можете назвати 5 ігор, які справили на вас найбільше враження? Такий собі особистий хіт-парад від нардепа Берези.

Важко перелічити всі ігри, які справили на мене враження, але деякі я відзначу за графіку, геймплей та новаторство. Грою номер один для мене так і лишається FIFA. А для решти топ 5 виглядає так:

1. Heavenly Sword

2. Borderlands

3. Серія ігор Uncharted

4. inFamous 2

5. LittleBigPlanet або Heavy Rain

На п'ятому місці дві цілковито різні гри, але вони обидві гідні того, аби ввійти у список.

Ви задекларували на сайті НАЗК домашню бібліотеку обсягом у 12 тисяч книжок. А не виникало такої грайливої думки — задекларувати ваш акаунт Playstation Network? Судячи з кількості ачівок на вашому акаунті, мала б уже теж назбиратися немаленька колекція...

Я до декларування поставився більш ніж серйозно й не вважаю за необхідне перевторювати його на фарс, що багато нардепів намагалися зробити. Нехай акаунт лишається в віртуальному світі, де йому й місце.

Хто з нардепів теж не проти посидіти вечорами за джойстиком чи клавою? Чи колеги соромляться зізнаватися в таких хобі? У що здебільшого грають?

От чесно — не знаю. Я взагалі з нардепами поза роботою мало спілкуюся. А ось хто з журналістів любить грати, знаю. Адже саме з ними влаштовую футбольні онлайн-спаринги. І поки що вдало.

Юрко КосминаЮрко Космина, політичний оглядач LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram