ГоловнаСуспільствоЖиття

Львівська ОДА виділила три ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу

Конкурс планують оголосити до 10 грудня.

Львівська ОДА виділила три ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу
Олег Синютка
Фото: loda.gov.ua

Львівська обласна держадміністрація визначили три земельні ділянки для будівництва майбутнього сміттєпереробного заводу - в Яворівському, Миколаївському та Дрогобицькому районах.

Про це повідомляють на сайті Львівської ОДА.

"Зараз місто Львів завдає надзвичайної шкоди іміджу всієї області самовільним вивезенням сміття по всій території України. Уже зафіксовано численні випадки незаконного вивезення в поля і ліси різних регіонів. Зокрема, нам надходять скарги з Житомирської, Полтавської, Сумської й інших областей. Тож розуміючи, що місто не може самостійно впоратися з цією проблемою, для нас було дуже важливо знайти вихід із цієї ситуації", - зазначив голова ЛОДА Олег Синютка.

Він також зазначив, що дві із запропонованих ділянок розташовані за межами населених пунктів. Голова Львівської ОДА пообіцяв, що попередньо обов'язково відбудуться громадські слухання з питання будівництва заводу.

Конкурс на будівництво заводу планують оголосити до 10 грудня.

Фото: loda.gov.ua

ЛОДА вже провела переговори з представниками 26 компаній-інвесторів про будівництво сміттєпереробного заводу. Вони зможуть вибрати одну з трьох ділянок і запропонувати свій проект.

Також Синютка повідомив, що паралельно Львівська мерія оголосить міжнародний конкурс на виготовлення проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, який передбачає вирішення комплексу проблем: відведення інфільтратів, дегазацію, технічну і біологічну рекультивацію.

"Проблема з утилізацією сміття у Львові не вирішувалася понад 50 років, і весь цей час відходи накопичувалися на Грибовицькому сміттєзвалищі без застосування відповідних технологій складування. А тепер це сміття викликає забруднення навколишнього середовища і становить загрозу для життя і здоров'я жителів навколишніх територій", - зазначив він.

Нагадаємо, проблеми з вивезенням сміття у Львова тривають вже кілька місяців. 29 травня 2016 року в селі Великі Грибовичі, де розташоване львівська звалище, почалася пожежа. Вогонь незабаром загасили, але наступного дня стався зсув, і під завалами опинилися чотири людини: троє рятувальників і працівник комунального підприємства. Тіла трьох осіб знайшли, четвертого досі не знайшли.

Сільрада Великих Грибович після інциденту заборонила Львову вивозити сміття на звалище. Після цього місто почало вивозити відходи на різні полігони в області та інших регіонах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram