ГоловнаСуспільствоВійна

Аліна Коссе: "Патріотом бути нелегко"

Населений пункт Мар’їнка. Тут, попри перемир’я, тривають бойові дії із застосуванням усіх можливих видів стрілецької зброї та ствольної артилерії. За роки війни в Мар’їнці відбулося багато змін. Особливо змінилися люди.

Фото: Маркіян Лисейко

Від будинку Аліни Коссе до Донецька рукою подати. Тихий, спокійний районний центр Мар’їнка був ідеальним місцем для життя. Сюди намагалися виїжджати з шумного, загазованого Донецька, аби відпочити та набратися сил. Широкі вулички, скверики, дитячі майданчики, парки, багато зелені. В балці біля річки побудували реабілітаційний центр для ветеранів.

Будиночок Аліни Коссе - як і сусідські - потопає у зелені. Виноград обплів все навколо та створює таку бажану літом прохолоду. Позаду будинку росте цибулька, трішки моркви, пару гарбузів. Перед входом - фонтан. На брамі, з боку вулиці, намальований великий прапор Греції.

– Ще мої прадіди переїхали на Донеччину з Греції, – розповідає Аліна Володимирівна, – Народилась та виросла я в Донецьку. Волею долі переїхали в місто Красногорівка, згодом купила невеличкий будинок в Мар’їнці. Обжились. Жили разом зі старенькою мамою та двома синами. Потім сини роз’їхались. Один – на роботу в Арабські Емірати, другий, після весілля, в інше місто України. Вже і внуки є. Розпочала працювати директором районного дому творчості для дітей та юнацтва. 15 років пропрацювала з дітьми, з усіма батьками знайома. Директора дому творчості в невеличкому населеному пункті усі знають...

Фото: Маркіян Лисейко

2014 рік перекреслив усі плани на майбутнє. І розсварив із сусідами та з частиною городян. Аліна Володимирівна не могла зрозуміти, чому люди, з якими вона жила поруч, працювала, виховувала дітей, раптом вирішили закликати окупантів.

– Вони активно закликали ввести російські війська. Потім прийшли чеченці та росіяни в Мар’їнку, й після цього дехто радів, – дивується жінка.

Навіть в умовах окупації вона не приховувала своїх поглядів.

– Нелегко бути патріотом своєї держави, де інші хочуть знищити все українське навколо. Коли Мар’їнка перейшла під контроль тих терористів, – розказує Аліна Володимирівна. – Були козачки, чеченці, буряти, та все ж над моїм будинком продовжував висіти український прапор.

Фото: cont.ws/post/91594

На роботі почалися конфлікти, адже всі знали її позицію та й прапор України в своєму кабінеті директор дому творчості не знімала.

– А в цей час в центрі біля моста де були позиції терористів, приїжджали батюшки та освячували «їжаки», які перекривали дорогу. Місцеві люди носили їм їжу, одяг. Дівчата бігали, – розказує Аліна Володимирівна. – Начальник відділу освіти Людмила Зайцева була завзятою проросійською активісткою. В час окупації видала припис про закриття дому творчості та активно допомагала організаторам місцевих, так званих, «референдумів». Заставляла зняти «ту шмату», вказуючи на прапор України.

Фото: Маркіян Лисейко

Людмила Зайцева сьогодні продовжує працювати начальником відділу освіти у звільненій від окупантів Мар’їнці.

Окупацію підтримала і місцева адміністрація, тож Аліна Володимирівна залишилась в меншості.

Двічі місцеві вдирались в будинок Аліни Володимирівни та розграбовували його. Кілька разів у вікно стріляли – не виключено, щоб залякати людину із активною проукраїнською позицією.

Фото: Маркіян Лисейко

«А мій сусід, наприклад, той, що одразу через паркан, воює в складі екіпажу танка з боку ДНР. Дзвонить, іноді, розказує як приїде в Мар’їнку - і тоді всім буде непереливки», – говорить вона.

– Мер Мар’їнки Валентина Пономаренко пробувала домовитись з бойовиками, аби не чіпали мирних мешканців, не грабували і не обстрілювали жилі квартали, – розказує Аліна Коссе. – Та, мабуть, не вийшло. За якийсь час, вона виїхала, можна сказати, втекла з Мар’їнки. Сепари призначили свого. Джамбек - прізвище. Саша Джамбек.

Не раз патріотка з Мар’їнки потрапляла під обстріли: «Скільки було днів, а скільки ночей, коли сидиш на кухні і молишся. Все навкруги свистить, шипить. Б’ються снаряди, літають осколки. Я сиджу і молюсь, аби не потрапила ніяка міна в будинок. І Бог мене наразі береже… Колись була історія: йду пішки від свого дому в сторону Максимільянівки, і раптово починається артобстріл. А дійти то треба. Йду і молюся, так і дійшла. На блокпості хлопці питають: "Я ви пройшли, там же все осколками всіяно?". Значить, береже мене Бог. А ще було коли з «Градів» по Мар’їнці лупили, оце страшно. Все горить, вікна вилітають, вся хата, здається, як паперовий будиночок».

Жінка давно могла б виїхати подалі від війни – до дітей. Проте спочатку в Мар’їнці тримала стара мати. Згодом – необхідність допомагати українським військовим.

Фото: Маркіян Лисейко

«Сини мене кликали. Сиділа б собі, наприклад, в Арабських Еміратах, – розповідає вона. – Та спочатку я була з мамою, їй самій важко було. Коли почалася окупація, у мами стався інфаркт. Не змогла пережити окупацію рідної землі. Рускі забрали у мене матір. А вже як мами не стало, то я активно стала допомагати нашим військовим».

Почалось все з активної допомоги батальйону «Січ».

«Це затягує, бо знайомишся, здружуєшся. Вони стають як рідні, переживати починаєш за хлопців, – каже Аліна Володимирівна. – Та й потрібно, щоб дім творчості працював. Що б тут робили діти, якби мене не було? Діти - наша надія, їм потрібно розповідати, що відбувається, виховувати в патріотичному дусі».

Фото: Маркіян Лисейко

Аліна Коссе і зараз активно допомагає українським військовим, які заступають на бойові позиції. Комусь потрібно плівку, щоб не затікало в бліндажі, комусь маскувальні сітки, глушники, тепловізори, біноклі, вареники, бойлери, пральні машинки – усе це йде через неї. А ще в Аліни Володимирівни зупиняються - заночувати чи пообідати, прийняти душ - майже усі журналісти, волонтери, медики-добровольці, «госпітальєри».

У Мар’їнці до війни проживало близько 10 тис. людей. Коли почались активні бойові дії багато виїхали. За словами Аліни Коссе залишилось близько 4-х тисяч.

«Загалом люди змінились, – переконана вона. – Проти України залишились лиш ті люди, у кого хтось з рідних досі воює на стороні терористів. Але активно мені допомагає всього 15 місцевих мешканців. Отак і живемо. Скільки ще так триватиме?»

Фото: Маркіян Лисейко

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram