ГоловнаСуспільствоЖиття

У Дніпропетровську з'явиться "парк радянського періоду"

З демонтованих пам'ятників комуністам створять "музей колонізаторів"

У Дніпропетровську з'явиться "парк радянського періоду"
Фото: vizit.ks.ua

У Дніпропетровську із демонтованих радянських пам'ятників створять "парк радянського періоду" або "парк колонізаторів".

Про це повідомив співголова комісії міськради з питань зміни топоніміки Вадим Шебанов, передає "Радіо Свобода".

"Ми домовилися з головою Таромського, у них є дві ділянки: одна - 2,5 гектара, інша - 4 гектари. Вже є рішення Мінкульту про те, що пам'ятники тоталітарної епохи не мають статусу пам'ятки. Далі - рішення виконкому міськради про демонтаж. Вони всі знаходяться на балансі комунгоспу. Я трохи гальмував це рішення, щоб зрозуміти, куди їх потім звозити. Тепер там, на тій території, буде "парк колонізаторів", - сказав Шебанов.

Науковий співробітник Дніпропетровського історичного музею імені Яворницького Максим Кавун розповів, що під час "ленінопаду" в місті знесли пам'ятник Леніну на центральній площі, проте ще залишаються пам'ятники Петровському, Калініну, Кірову.

Водночас, на думку історика, меморіальні дошки діячам радянської епохи, які підлягають демонтажу, мають бути не в парку, а в одному із залів історичного музею.

"У нас є чимало меморіальних дощок: на честь Квірінга і Гопнера, на честь "обкому Донецько-Криворізької республіки", у нас є знамениті горельєфи на театрі імені Горького - три голови Орджонікідзе, Ворошилов, Калінін. На мій погляд, меморіальні дошки краще передавати в музей, а не експонувати на відкритому просторі", - зазначив Кавун.

Нагадаємо, Україна має позбутися радянських пам'ятників та назв відповідно до закону, прийнятого в квітні.

23 липня влада Києва схвалила створення музею радянської окупації в столиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram