ГоловнаСуспільствоЖиття

Вбивство Бузини. Несекретні матеріали

Слідчі та оперативники традиційно неохоче діляться з журналістами деталями та подробицями з матеріалів справи. «Таємниця слідства» – за цим юридичним канцеляризмом легко приховати майже все і відбивати ним усі запити ЗМІ аж до стадії судового розгляду справи по суті. Але у гучних резонансних історіях суспільний попит на інформацію важливіший за процесуальні обмеження. Саме таким випадком стало вбивство серед білого дня у дворі власного будинку 16 квітня цього року у Києві публіциста і журналіста Олеся Бузини. Мені вдалося переконати слідство поділитися з суспільством тими матеріалами, які з одного боку не зашкодять йому, а з іншого пояснять, чому МВС обґрунтовано запідозрило у злочині саме Андрія Медведька та Дениса Поліщука. Це, звісно, не істина в останній інстанції. Але, без сумніву, важлива наразі інформація.

Андрей Медведько
Фото: Макс Требухов
Андрей Медведько

Відомого своєю прихильністю до політичного курсу РФ у взаєминах із Україною, апологета історичної концепції Малоросії, відвертого симпатика терористичних утворень на Донбасі та пропагандиста ідеї «Руського міра» Олеся Бузину застрелили п’ятьма пострілами з револьвера системи «Наган» саме під час великої чотирьохгодинної прямої лінії Володимира Путіна. Господар Кремля отримав можливість одразу ж прокоментувати собі на користь ніби спеціально для нього вчинений злочин: «Це не перший політичний злочин, ми на Україні маємо справу із цілою низкою таких вбивств. Ми вбивство свого Немцова розкрили, а де вбивці цих людей? Їх просто немає, ані виконавців, ані замовників… І це намагаються не помічати ані у Європі, ані у Північній Америці».

Те, що вбивство Бузини сталося на другий день після вбивства Олега Калашникова, відомого організатора проплачених мітингів Партії Регіонів та «Антимайдану», тільки додало кумулятивного ефекту пропагандистському меседжу Путіна: у мирній столиці України безкарно вбивають опонентів влади, країна занурюється у хаос політичних розправ і позасудових страт незгодних. Але Олег Калашников не був настільки витребуваним медійним персонажем: в Україні його почали забувати, у Росії дуже рідко запрошували на телешоу. Натомість епатажний Олесь Бузина, автор скандальної книжки «Вовкулак Тарас Шевченко» і протягом двох зимових місяців головний редактор газети «Сегодня», був яскравою зіркою на пропагандистському медіа-ринку. З часу Революції Гідності, під час війни і аж до самої своєї загибелі він з’являвся в ефірах російських телеканалів понад два десятків разів із нищівною критикою України, її політичного курсу, керівництва, свідомо, за переконаннями, працював знаряддям російської ТБ-пропаганди. І от його вбивають у дворі будинку № 58 по вул. Дегтярівській на виході з власного під’їзду.

Згідно висновку СМЕ № 1070 від 29.05.2015, при експертизі трупа Бузини О.О. виявлено п’ять зажиттєвих вогнепальних поранень голови, шиї, грудної клітини та живота: три наскрізних та два сліпих.

Смерть настала від множинних кульових вогнепальних поранень тіла з ушкодженням внутрішніх органів, з шоком і крововтратою, які є у прямому причинно-наслідковому зв’язку із настанням смерті. У одязі жертви було виявлено і кулю калібру 7,62 зразка 1930 року. Гільз не було, адже знаряддя вбивства - револьвер Наган - поки що не знайдено.

Фото: надано автором

Вбивць бачили одразу декілька свідків. А один з них – із найближчої відстані. Це таксист, який возив у той будинок масажистку. І того дня чекав на її повернення в автомобілі під парадним. Перед його очима і розгорнулася вся ця блискавична драма. Тепер, після затримання підозрюваних, його додатково допитують. Він свідчить про певну схожість підозрюваного Андрія Медведька зі стрільцем у Бузину, який під час скоєння злочину приховував обличчя медичною маскою та кепкою. Другий нападник так само вийшов з машини, але пострілів не робив, натомість спостерігав за навколишньою ситуацією.

Свідок- таксист:

«Ну так похож, вроде. Челюсть маленькая была, маска вот так закрывала. – У вас внутрішнє переконання сто процентів? - Нет, ну процентов 60%-70%. Тот второй тоже смахивает. Ну это 5-10 секунд. Быстро по времени. – Но стріляв той, що інтерв’ю давав? – Да. Это точно».

Фото: надано автором

Окрім, власне, стрільців декілька свідків бачили і їхній автомобіль на місці злочину. Це Ford Focus темно-синього кольору реєстраційний номерний знак BL 810 BW (Італія). Ось ця машина зафіксована відеореєстратором іншого автомобіля, який виїздить у той ранок з двору будинку № 58 по вулиці Дегтярівській. За версією слідства, саме на ній вбивці Бузини слідкували за ним протягом тижня, а рано вранці о 6:30 16 квітня приїхали у двір і стали чекати на жертву. А після її вбивства сіли в неї та поїхали геть.

Фото: надано автором

Згодом цей кинутий автомобіль було виявлено у дворі будинку номер 9 по вулиці Ежена Потьє. Це за декілька кварталів від місця злочину у тому самому районі міста. А ще неподалік під парканом біля автомобіля було виявлено кинуті речі, згодом ідентифіковані як ті, що використовували вбивці. Адже на куртці темно-синього кольору виявили сліди порохових газів. Відтак слідство отримало автомобіль Ford Focus та речі для того, щоб почати розплутувати клубок злочину. Всі ці предмети були ретельно досліджені експертами.

Фото: надано автором

З висновку судового експерта Андрущенка: «на поверхні наданої куртки виявлено сліди дифеніламіну та централіту 1, на поверхні штанів виявлено сліди дифеніламіну. Дифеніламін та централіт 1 є компонентами характерними для продуктів пострілу, що здійснювалися патронами, спорядженими нітроцелюлозним (бездимним) порохом.

Фото: надано автором

 

Висновком експерта ДНДЕКЦ МВС Сандалович № 20-585 на тій самій куртці та штанах було встановлено генетичні ознаки (ДНК-профілі) клітин, виявлених на виворотній поверхні куртки, а саме: комірі, манжет-резинці правого рукава, манжет-резинці лівого рукава, на собачці замка та клітин, виявлених на виворотній поверхні поясу-резинки штанів, які збігаються між собою та належать невстановленій особі чоловічої генетичної статі.

 

Фото: надано автором

Фото: надано автором

 Разом із кинутими злочинцями речами було виявлено і дві медичні маски блакитного кольору, на яких, згідно висновку експертизи, виявлено було клітини з ядрами, на яких було встановлено ідентичні генетичні ознаки (ДНК-профілі)

З висновку екперта № 900 мб експерта Кобець: Генетичні ознаки клітин з ядрами на медмасці 1 та медмасці 2 збігаються між собою та належать невстановленій особі чоловічої статі.

Фото: надано автором

Таким чином, слідство припускає, що один вбивця залишив свої сліди одразу на двох масках. З автомобіля Форд Фокус було знято змиви з чотирьох внутрішніх та чотирьох зовнішніх ручок дверей. Це також дало можливість встановити генетичні ознаки (ДНК-профілі) невстановлених осіб чоловічої генетичної статі. Потім було ретельно досліджено та проаналізовано сліди у салоні автомобіля Форд Фокус та вилучено змиви з поверхні ручника, рульового керма та коробки.

 

Фото: надано автором

Тобто автомобілем користувалося декілька водіїв що, власне, не дивно. Але оперативники вже отримали головне: ДНК профілі двох чоловіків, які перебували в автомобілі, які носили одяг, маски і кепки, залишені біля нього, та у які, згідно показів свідків, були вдягнені вбивці під час скоєння злочину.

 

Фото: надано автором

Одночасно було встановлено і шлях в Україну автомобіля Ford Focus темно-синього кольору реєстраційний номерний знак BL 810 BW (Італія). З’ясувалося, що після декількох перепродажів автівку у кінцевого продавця, свідка озвученого на суді під ім’ям Равшан, було придбано у Києві 26 березня двома молодими людьми, які знайшли оголошення про продаж на сайті Auto.ria.com. Зустріч із ними відбулася після 17 години на вулиці Червоногвардійська, 34, де за $1400 машину було продано двом підозрюваним, якими слідство вважає саме Медведька та Поліщука.

Варто додати, що продавець машини при цьому був не один (у матеріалах справи є ще покази іншого свідка) і надав слідству той мобільний номер, з якого йому дзвонили покупці, домовляючись про продаж. Відтак отримавши судові дозволи на проведення негласних слідчих (розшукових) дій (НСРД) оперативники почали ретельно вираховувати та аналізувати мобільний трафік та співставляти мобільну комунікацію з номерів, пов’язаних із номером покупця, наданим міліції продавцем автомобіля. Увесь комплекс НСРД по мобільним трафікам був насправді доволі суттєвим та масштабним.

Не всі ці оперативні матеріали можна зараз оприлюднювати, але варто сказати, що саме таким чином у поле зору слідства потрапив Андрій Медведько, якого об’єктивно запідозрили у причетності до злочину і почали ретельно перевіряти його зв’язки та проводити цілий комплекс НСРД. Виникла необхідність співставити сліди (ДНК-профілі), знайдені на кинутому злочинцями одязі та залишені ними у машині «Форд Фокус», зі зразками самого Медведька. І це було зроблено відповідно до тих статей КПК України, які регламентують проведення НСРД. Спочатку за дозволом суду було здійснено обстеження публічного недоступного місця шляхом таємного проникнення (ст. 267 КПК) у гараж, що належить батькові Медведька і де зберігався автомобіль Мерседес, використовуваний його сином. Взяті звідти змиви з керма, флакону назального спрею «КВІКС спрей назальний», недопалку сигарети Marlboro, банці з-під напою «Red Bull» збіглися із генетичними ознаками клітин з ядрами на кепці та двох медичних масках, залишених біля автомобіля Форд Фокус у дворі на Ежена Потьє, 9.

 

Фото: надано автором

Таким чином, слідство отримало перше підтвердження версії про причетність Медведька до злочину. Але його треба було перевірити ще додатково. І саме тут було використано за дозволом суду такий вид НСРД як «Негласне отримання зразків, необхідних для порівняльного дослідження (ст.274 КПК). 27 травня під час законного візуального спостереження за матір’ю Медведька неподалік приміщення дошкільного дитячого закладу по вулиці Озерній, 27 було відібрано біологічний зразок на жувальній гумці. З неї висновком судового експерта Юсковець № 1078 мб від 08.06.2015 року встановлено генетичні ознаки (ДНК-профілі). При цьому встановлено, що біологічне батьківство Медведько І.Б. відносно особи чоловічої статі, генетичні ознаки якої встановлені на кепці і двох медичних масках, виявлених біля машини Форд Фокус у дворі, не виключається, а ймовірність такої події складає 99,9914%.

Фото: надано автором

Схожим чином було відібрано і біологічні зразки у матері Дениса Поліщука. Їх порівнювали із генетичними ознаками, встановленими на правому рукаві спортивної куртки, залишеної у дворі будинку № 9 по вулиці Ежена Потьє біля машини Форд Фокус.

Фото: надано автором

Фото: надано автором

Дані цих генетичних експертиз у сукупності із показами декількох свідків (продавця машини, таксиста та інших), масштабним та ретельним аналізом телефонних трафіків, дали підстави об’єктивно запідозрити Медведька та Поліщука у скоєнні вбивства Бузини.

 У вже затриманих підозрюваних взяли біологічні зразки слини для ще одного прямого генетичного аналізу ДНК профілів, виявлених на одязі та у машинах. Її результати будуть відомі невдовзі. Вони мають підтвердити або спростувати обґрунтованість цих підозр.

Звісно, всі ці первинні міліцейські експертизи ще будуть неодноразово перевірятися в інших експертних установах, ставитися під сумнів захистом та ретельно досліджуватися у сукупності. Підозрювані поки що відмовляються від надання будь-яких свідчень, посилаючись на статтю 63 Конституції України і мають на це повне право. Але факт в тому, що слідство МВС мало так само повне право та усі підстави запідозрити їх у скоєні вбивства Бузини. В умисному тяжкому насильницькому злочині, який не може бути виправданий жодною політичною доцільністю. У тому разі, звісно, якщо громадяни України хочуть жити у правовій європейській державі.

Артем ШевченкоАртем Шевченко, директор Департаменту комунікацій МВС України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram