ГоловнаСуспільствоЖиття

Українець "розвів" нігерійського спамера на 600 доларів

Шахрай сам попався на наживку

Українець "розвів" нігерійського спамера на 600 доларів

Український стартапер Артем Геращенков, що живе в Лос-Анджелесі, розповів у своєму блозі про те, як йому вдалося обдурити нігерійського спамера, який просив у нього грошей.

Шахрай видавав себе за дівчину на ім'я Анджеліна Крейн, нібито американку, яка опинилася в Нігерії, пише "Медуза".

"Анджеліна" під час листування ламаною англійською попросила у Геращенкова висилати їй по 50-60 доларів на тиждень. Однак українець ошелешив "дівчину", повідомивши, що він готовий відправляти їй по 500-600 доларів щотижня. Після цього "Анджеліна" надіслала реквізити для переказу, в яких було вказане ім'я Олукаде Кехінде Мартінс і, через деякий час, фотографію документів цього Олукаде.

Але замість грошей Геращенков "вирішив" відправити дівчині айфон: він розповів шахраєві, що є дилером Apple і йому якраз треба відправити у нігерійський місто Лагос 200 айфонів. Українець пояснив "співрозмовниці", що місцевий салон стільникового зв'язку вже сплатив 199 смартфонів, тому вона зможе взяти один, а решту партії потрібно буде передати в магазин.

Через те, що один телефон у партії фігурує "неоплаченим", а проходити митницю якось потрібно, Геращенков запропонував таку схему: "Анджеліна" пересилає йому вартість одного айфона, а сама при отриманні посилки зможе взяти собі два. При цьому українець нагнітав ситуацію, розповідаючи про труднощі на митниці через цей "неоплачений" смартфон, які заважають відправити всі 200 до Нігерії.

Зрештою стартапер зміг переконати спамера, і той вислав своїй "жертві" 600 доларів. Після цього Геращенков відправив "Анджеліні" фотографію випадкового нігерійця, видавши її за свою - українець зробив вигляд, що він і сам живе в Лагосі.

У розмові з "Медузою" Геращенков зазначив, що він у результаті повернув гроші нігерійцю, пояснивши, що "карма важливіша".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram