ГоловнаСуспільствоЖиття

Військовий прокурор подав позов на активіста за склянку води і відсудив 85 грн

Матіос, якого активісти підозрюють у тиску на запорізького прокурора, не прийшов на засідання суду

Сьогодні у філії Печерського районного суду Києва активіста «Автомайдану Київ» Дмитра Карпа визнали винуватим у дрібному хуліганстві через те, що він нібито вилив склянку води на військового прокурора Матіоса. Позивач не прийшов на засідання, але Карпа зобов'язали виплатити йому 85 грн штрафу, повідомив кореспондент LB.ua з місця подій.

Дмитро Карп (крайній праворуч) у залі суду
Фото: Автомайдан Київ
Дмитро Карп (крайній праворуч) у залі суду

Учасники організації "Автомайдан Київ", які прийшли підтримати Карпа, взяли зі собою в суд надувні кола і качечок - за їхніми словами - щоб Матіосу було простіше переносити водобоязнь.

Захист Карпа стверджує, що прокурор облився сам, і готується подавати апеляцію. За даними захисту, у справі немає жодного фактичного доказу причетності Карпа до "зволоження" Матіоса - крім показань співробітниці Генпрокуратури, яка періодично заходила в приймальню.

Нагадаємо, інцидент стався 4 листопада в приміщенні Генпрокуратури, коли активісти "Автомайдану Київ", а також родичі військовослужбовців 51-ї ОМБР, незаконно заблокованих у Запоріжжі, вимагали зустрічі з генпрокурором Яремою. Матері бійців оголосили голодування. Учасники акції зайшли у приймальню Генпрокуратури, де з ними зустрівся заступник генпрокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

За словами активістів та інших свідків, Матіос не назвався і зі самого початку вів себе непристойно, називаючи людей "екзальтованими істотами", "з низьким рівнем IQ". Почав він зустріч словами: "Ну що, ви знову тут, всеїдні?"

"Очевидно, він мав на увазі те, що ми допомагаємо бійцям "Айдару", 51-ї бригади та іншим. Його це обурює", - зазначив Анатолій Башловка, адвокат одного з бійців 51-ї ОМБР.

Карп упевнений, що Матіос тиснув на солдатів, яких активісти "Автомайдану Київ" підтримують з моменту їхнього взяття під варту, - тому той не хотів, щоб активісти зустрілися з генпрокурором, і всіляко перешкоджав цьому.

8 свідків, серед яких не лише активісти "Автомайдану Київ", а й родичі бійців 51-ї ОМБР і їхні адвокати, зазначили, що не бачили, як вода потрапила на піджак Матіоса. Водночас усі вони заявили про хамську поведінку військового прокурора у спілкуванні з учасниками акції. Захисник Карпа у своєму зверненні до суду також зазначив, що проливання води взагалі немає в переліку адміністративних правопорушень.

"Після отримання Матіосом водних процедур самостійно, з власної доброї волі, на жаль, не виніс він ніякого уроку і передав естафету судді. Суддя спробувала винести соломонове рішення. Мабуть, мужності не вистачило їй винести справедливе рішення. 8 осіб назвала моїми "прихильниками", а одну співробітницю прокуратури (свідка від обвинувачення, - Ред.) назвала незацікавленою особою", - сказав Дмитро Карп, коментуючи вирок суду.

"Суддя визначила, що частину показань наших вона приймає (в тій частині, що Карп не використовував нецензурну лайку у спілкуванні з Матіосом, - Ред.), а іншу частину (про те, що ніхто не бачив, як Карп обливав прокурора, - Ред.) не приймає. Але вона повинна або прийняти наші свідчення в цілому, або не прийняти. До того ж на підставі чого суддя визначила, що ми є прихильниками Карпа? На підставі особистого переконання? У справі немає жодного документа, який би доводив, що ми є зацікавленими особами. А співробітник Генпрокуратури якраз пов'язана із заступником генпрокурора. Це однозначно упереджене ставлення до свідків", - сказав Башловка, який проходить у справі свідком.

"Якщо вже виходити не з фактів, а з логіки - то, може, він дійсно сам себе облив, щоб зірвати нашу зустріч із генпрокурором? На прийомі у генерального прокурора ми з'ясували, що Матіос йому збрехав. Матіос не говорив Яремі, що батьки були на цій акції (йдеться про мітинг під Генпрокуратурою 4 листопада, - Ред.), і називав нас провокаторами. Коли генпрокурор дізнався, що батьки були там, він дуже був здивований і зустрівся з ними. Після зустрічі з генпрокурором справа почала рухатися, бійці поїхали додому. До цього нічого не відбувалося, повний саботаж", - додав Башловка.

"Матіосу необхідно періодично приймати водні процедури для того, щоб остудити свій запал, приземлитися", - сказав Карп.

Нагадаємо, генпрокурор Віталій Ярема прийняв родичів бійців 51-ї ОМБР та активістів увечері 5 листопада, після дводенного пікету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram