ГоловнаСуспільствоПодії

Результати судів над активістами Євромайдану. 5 лютого (Оновлюється)

Апеляцію вісьмох активістів перенесли, одного залишили під вартою, один - під домашнім арештом

Результати судів над активістами Євромайдану. 5 лютого (Оновлюється)
Фото: www.facebook.com/EvromaidanSOS

Сьогодні Апеляційний суд Києва розглядає низку справ активістів Євромайдану.

Вже відомий результат засідання щодо першого активіста, 20-річного львів'янина Олексія Салиги. Розгляд його апеляції перенесено на 10.20 ранку 13 лютого, повідомляється в "Євромайдан SOS" на сторінці в "Фейсбук".

Судді у справі: Єфімова, Бець, Бартащук. Як відомо, Салига є активістом Автомайдану, його затримали 24 січня о 5 ранку. Він - пасажир того жовтого бусу, який знищив "Беркут" на перетині вулиці Грушевського та Кріпосного провулка. Всіх пасажирів бусу, включаючи водія, жорстоко побили й затримали. Раніше Оболонський суд обрав як запобіжний захід для Салиги два місяці СІЗО.

Крім того, стало відомо, що суд переніс розгляд апеляційної скарги Руслана Мончаковського на 10.00 13 лютого, тому що матеріали справи досі не надійшли з Дніпровського райсуду. Апеляційний суд долучив до матеріалів справи клопотання нардепа Павловського про взяття на поруки. Судді у справі: Єфімова, Бець, Бартащук. Відомо, що Мончаковського затримали 19 лютого на Грушевського. Його обвинувачують за ст. 294 КК. Відомо, що суд відбувся, і що Мончаковський в Лук'янівському СІЗО. У нього на утриманні двоє дітей.

12.20. Суд переніс засідання у справі Богдана Сутика на 10.40 13 лютого, причина - суду не відомо, де знаходиться активіст. Захист при цьому був не проти того, щоб розглянути справу за відсутності підозрюваного. Судді: Бартащук, Єфімова, Коваль. Відомо, що Сутика затримали 24 січня о 5 ранку. Він, як і Салига, - пасажир того жовтого бусу, який знищив "Беркут" на перетині вулиці Грушевського та Кріпосного провулка. Активіст перебуває в Київській міській клінічній лікарні зі струсом мозку, переломом ноги та іншими травмами. Його обвинувачують за ст. 296, ч.3 КК. Оболонський суд дав йому два місяці СІЗО.

12.24. Апеляційний суд переніс засідання у справі Володимира Музиченка об 11.00 13 лютого, оскільки не отримав матеріалів кримінального провадження. Також він долучив до матеріалів провадження клопотання нардепів про взяття активіста на особисту поруку. Судді: Бартащук, Коваль, Єфімова. Музиченко перебуває в Лук'янівському СІЗО, з ним є відеозв'язок. Захист наполягав на розгляді справи, оскільки у активіста поганий стан здоров'я, підвищений тиск.

Як відомо, Володимира Музиченка (1967 р.н.) затримали 23 січня о 00.30. Суд першої інстанції - районний - визначив йому міру запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, його обвинувачують за ст. 294 КК. Працює в транспортній компанії. Має неповнолітню дочку.

13.25. Апеляційний суд залишив під вартою активіста Геннадія Немченкова. Судді: Єфімова, Бець, Бартащук. Самого Немченкова не було в залі - він перебуває в Лук'янівському СІЗО, проте з ним був відеозв'язок. Як відомо, Немченкова (1976 р.н., з Вінницької області) затримали вдень 23 січня на Грушевського, його обвинувачуть в організації й активній участі в масових заворушеннях за ч.2 ст.294 КК. Деснянський райсуд 24 січня призначив Немченкову запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Захист вважає, що вручена Немченкову підозра невиправдана - жодних знарядь чи екіпірування для масових заворушень під час затримання в нього вилучено не було.

14.00. Суд звільнив активіста Автомайдану Олександра Кравцова під домашній арешт з 20.00 до 7.00. Судді: Єфімова, Бець, Бартащук. Клопотання про взяття на поруки подало 16 нардепів. Самого Кравцова в залі суду не було - він перебуває в СІЗО, зв'язок з ним здійснювався через відео. Кравцова затримали 23 січня о 5 ранку на перетині вулиці Грушевського та Кріпосного провулка. Обвинувачується за ст. 296, Оболонський суд раніше дав йому два місяці СІЗО. У Кравцова двоє малолітніх дітей.

14.20. Розгляд справи студента Олександра Костура з Долини перенесено на 10.20 ранку 14 лютого. Суддя-доповідач апеляційного суду Людмила Бартащук. Судді традиційно говорять, що отримали матеріали провадження тільки вчора, 4 лютого, не встигли ознайомитися. Костура затримали під час атаки "Беркута" на Грушевського 22 січня. Суд обрав для нього в якості запобіжного заходу два місяці СІЗО (який суд виносив рішення - невідомо).

15.30. Розгляд апеляції затриманого Андрія Шминдюка перенесено на 10.00 ранку 14 лютого, причина - суду нічого не відомо про місцезнаходження активіста. На 5 березня у Шминдюка призначено весілля, відповідний документ з РАГСу долучено до провадження. Судді : Приндюк, Коваль, Єфімова. Шминдюка затримав "Беркут" в ніч проти 23 січня біля лікарні №17 на вул. Щорса. Дарницький суд обрав йому запобіжний захід - два місяці СІЗО, обвинувачується в масових заворушеннях. За словами адвоката, зараз Шминдюк перебуває в лікарні швидкої допомоги. Можливо, він потребуватиме операції.

15.50. Суд переніс розгляд справи Дениса Рубцова на 14.10 11 лютого - суду не відомо місцезнаходження підозрюваного. Захист наполягав на розгляді справи. До справи долучено клопотання нардепів про взяття Рубцова на особисту поруку. Судді: Приндюк, Єфімова, Коваль. Рубцова затримав і побив "Беркут" 23 січня близько 3.00 ранку біля лікарні №17 на вул. Щорса. Обвинувачується за ч.3 ст.296, Дарницький суд дав йому 2 місяці СІЗО. Він досі перебуває в лікарні швидкої допомоги, на голові - 16 швів.

Денис Рубцов
Фото: www.facebook.com/EvromaidanSOS
Денис Рубцов

16:05. Розгляд справи львівського фотографа Мар'яна Гавриліва перенесено на 11:00 14 лютого - суд не знає, де перебуває активіст. Судді: Приндюк, Коваль, Єфімова. Рішення ухвалено попри те, що захист у залі суду надав довідку про перебування Гавриліва у лікарні швидкої допомоги та був не проти розгляду апеляції. Затриманий на Грушевського, побитий "Беркутом". Звинувачений у масових заворушеннях, Оболонський суд дав йому два місяці СІЗО.

17.10. Суд відправив автомайданівця Нестора Дидика (1982 р. н., з міста Стрий Львівської області) під домашній арешт з 20.00 до 7.00. Судді у справі: Єфімова, Бартащук, Бець. До справи долучені клопотання двох нардепів про взяття Дидика на поруки. Дидика затримали 24 січня о 5 ранку. Він також пасажир того жовтого бусу, який знищив "Беркутом" на перетині вулиці Грушевського та Кріпосного провулка. У ніч з 24 на 25 січня Оболонський райсуд Києва обрав йому як запобіжний захід 2 місяці в СІЗО. Зараз Дидик, який під час затримання отримав численні травми, перебуває в СІЗО. Має малолітню дочку 2012 р. н.

Фото: https://www.facebook.com/OZON.monitoring

17.30. Також суд змінив запобіжний захід ще одному активістові автомайдану, затриманому вночі 24 січня на перетині вул. Грушевського та Кріпосного провулка, Андрію Ленцю (з Львівської області) на домашній арешт з 20.00 до 7.00 до 23 березня. Ленця в залі суду не було, але суду була надана довідка з лікарні швидкої допомоги про його місцезнаходження і стан здоров'я (численні травми, удари, сім розсічень голови, 30 швів, вибиті 5 зубів, зламана щелепа). Судді: Єфімова, Бець, Бартащук. Ленець працює зубним техніком, має малолітню дитину.

18.00. Розгляд справи Михайла Остафійчука перенесено на 11.20 13 лютого, тому суду досі не надано матеріалів кримінального провадження. Судді: Єфімова, Бець, Бартащук. Остафійчука (1960 р.н., Івано-Франківська область) затримали увечері 22 січня на ‪ Грушевського. Йому інкримінують участь у масових заворушеннях, ч.2 ст.294, Святошинський суд дав йому два місяці СІЗО. Зараз він перебуває в СІЗО. Має на утриманні матір, учасницю війни.

Фото: https://www.facebook.com/OZON.monitoring

Нагадаємо, Апеляційний суд Києва 4 лютого розглянув усього 13 справ активістів, у двох з них було винесено рішення про зміну запобіжного заходу на домашній арешт, в одній - рішення залишити під вартою, одну скаргу суддя залишив без розгляду (Віктор Смалій), засідання в інших 10 справах суд переніс на 11 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram