ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Curiosity почав плавити марсіанські каменюки лазером

Марсохід вивчатиме хімічний склад каміння в пошуках слідів життя

Curiosity почав плавити марсіанські каменюки лазером

Американський марсохід Curiosity вперше використав лазер, щоб розплавити шматок марсіанської породи і проаналізувати його склад.

Короткий, але потужний імпульс сфокусованого інфрачервоного випромінювання випарував поверхню каменя, давши можливість таким чином вивчити його хімічні складові. Це стало пробою в застосуванні лазера, яка показала, що марсохід готовий до серйозної роботи з вивчення геологічної будови Червоної планети.

Лазерний апарат є частиною набору пристроїв робота масою одна тонну. Машина сіла на планету два тижні тому в кратері Гейла поблизу марсіанського екватора. Протягом марсіанського року Curiosity спробує встановити, чи були в історії планети такі періоди, коли існували умови для життя.

Першою ціллю лазерного пристрою став камінь діаметром сім сантиметрів, прозваний "Коронацією" (раніше називався №165).

Він не становив значного інтересу для науки. Передбачалося, що він є зразком базальтової породи вулканічного походження. Рівна поверхня каменю була зручною для перевірки роботи лазера.

За 10 секунд лазерний апарат зробив 30 імпульсів інфрачервоного випромінювання. Потужність кожного імпульсу перевищувала мільйон ватів.

Робот спостерігав за результатами за допомогою телескопа, колірна гамма дозволяла робити висновки про наявність атомів тих чи інших елементів.

"Ми отримали широку палітру кольорів під час вивчення "Коронації", - говорить один з головних експертів ChemCam Роджер Вінс із Національної лабораторії в Лос-Аламосі (штат Нью-Мексико). - Наші фахівці дуже хвилюються, але при цьому працюють із даними, не покладаючи рук. Після восьми років створення лазерного апарата настав час одержати дивіденди".

Лазерний апарат ChemCam, створений фахівцями США і Франції, стане важливою частиною дослідження. З його допомогою вчені зможуть відбирати найцікавіші об'єкти для вивчення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram