ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні стало більше патріотів, - дослідження

Більше пишатися країною стали в містах "Євро-2012"

В Україні стало більше патріотів, - дослідження
Фото: Макс Левин

Згідно з результатами останнього дослідження Соціологічної групи "Рейтинг", у серпні 2012 року фіксується зростання рівня патріотизму.

Так, порівняно з показниками дворічної давнини, кількість опитаних, які вважають себе патріотами своєї країни, зросла з 77 до 82%. Порівняно з даними піврічної давності зростання ще більше - з 73 до 82%. Зокрема, 40% опитаних однозначно характеризують себе як патріотів своєї країни, ще 42% - більше так, ніж ні. Лише 10% опитаних не вважають себе патріотами. Ще 8% - не змогли визначитися.

Найбільш відчутне зростання почуття патріотизму фіксується на Сході країни, Донбасі, а також на Заході і Півночі. На півдні - навпаки, фіксуються зворотні тенденції. "Таким чином, ми бачимо зростання патріотизму в регіонах, де проходили матчі Євро-2012, відповідно, можемо припустити, що зростання може бути пов'язане більшою мірою саме з цією подією", - відзначають автори дослідження.

Українці, в першу чергу, вважають предметом гордості за свою країну свій народ: місце, де народилися і виросли (34%), землю, територію, на якій живуть (29%), національні пісні, свята, звичаї (27%), рідну природу (26%), минуле країни і її історію (25%), українську працьовитість, вміння господарювати (25%), видатних людей своєї національності (24%).

Також викликають гордість за свою країну душевні якості свого народу (22%), держава, в якій живуть (21%), мова свого народу (19%). Дещо менше викликають гордість віра, релігія свого народу (12%), перемоги спортсменів своєї країни (12%), література і мистецтво (11%), могили предків, пам'ять про них (11%), прапор, герб, гімн (4% ). Мінімальну гордість викликає військова міць держави - тільки 1%.

Абсолютна більшість (61%) опитаних відповіли самі собі на питання "Хто я такий?" - Громадянин України. Удвічі менше охарактеризували себе, в першу чергу, як мешканців свого регіону, міста, села (29%) і просто сказали "Людина" (24%).

Ще 19% опитаних, відповідаючи на це питання, назвали б свою національність, майже кожен десятий - свою сімейну роль або охарактеризували себе як радянську людину. Тільки 6% - назвали себе європейцем, 5% - назвали б свою професію, рід занять, по 3% - назвали себе громадянином світу або свої релігійні переконання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram