ГоловнаСуспільствоЖиття

Циганам заборонили ходити на кладовище біля резиденції Януковича

Ворота кладовища охороняють бійці "Беркуту".

Циганам заборонили ходити на кладовище біля резиденції Януковича
Фото: http://kp.ua

Новопетрівська сільрада, на території якої знаходиться резиденція Президента Віктора Януковича "Межигір'я", заборонила громадянам ромської національності (циганам) вхід до місцевого кладовища на поминальні дні.

Про це пише "Комсомольська правда в Україні".

Відповідне рішення розміщене на вході до кладовища в селі Нові Петрівці, в якому розташована резиденція Президента "Межигір'я".

"Відповідно до рішення виконавчого комітету Новопетрівської сільської ради № 87 від 19 квітня 2012 року для забезпечення проведення як належить поминальних днів громадянам ромської національності (циганам) вхід до кладовища в поминальні дні (22, 23, 24 квітня 2012 р.) заборонений" , - свідчить вивіска.

Фото: http://kp.ua

Ворота кладовища охороняють бійці "Беркуту".

"Так, циган не пускаємо", - кажуть вони, киваючи на оголошення.

На питання, як відрізняють циган, відповідають: "Так їх видно, національність специфічна. По одягу, по виразу обличчя ... У нас наказ, ви до сільради йдіть".

Начальник прес-служби міліції Київської області Микола Жукович пояснив, що міліціонери не можуть переслідувати людей через національну приналежність.

"Ми не маємо такого права. Міліція не перевіряє паспорти і громадянство. А те, що біля кладовища стоять співробітники "Беркуту", - це нормально. У поминальні дні на кладовищах завжди організовується чергування міліції, щоб стежити за порядком", - сказав він.

Дискримінація за національною приналежністю неконституційна. Церква теж засуджує її. Однак місцевий житель Олександр схвалює рішення сільради: "Не подумайте, я не нацист, але все правильно зробили! У циган тут рідних немає, на кладовищі їх могил теж немає. Вони не поминати ходять, а паплюжити чужі могилки".

"З'являються вони тут наїздами. Купили собі будиночки в Чорнобильській зоні, на поминальні дні з'їжджаються ... Крадуть, паскудять, з місцевими б'ються", - говорить він.

Інший мешканець додає: "Раніше люди збирали з могил пасочки та цукерки, складали ось тут, біля входу, і батюшка благословляв і відвозив все у військову частину солдатам. А зараз після циган нічого й не залишається. Люди ще на могилах сидять, ще батюшка відспівувати не закінчив, а вони вже розгрібають все. Фрукти, цукерки забирають, а яйця, паски викидають - під парканом купи валяються".

Біля входу на кладовище - літня циганка з дітьми, один з яких - в інвалідному візку, просить милостині. Вона не стала коментувати рішення: "Кажуть, ми забираємо все з могилок ... Але ми чекаємо. О 4:00, сказали, пустять ... Коли люди підуть".

На питання, навіщо вони ходять на кладовище, жінка відповіла: "Так ... За цукерками дітям".

У цей час діти стали перелазити через огорожу кладовища за спиною у "Беркуту" - і бійці тільки руками розводили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram