ГоловнаПолітика

ЄС планує оголосити про початок переговорів про вступ України до кінця року, – Politico

У листопаді має бути опублікований “звіт про прогрес” щодо того, наскільки добре Україна виконує умови для приєднання.

ЄС планує оголосити про початок переговорів про вступ України до кінця року, – Politico
Фото: EPA/UPG

На думку європейських дипломатів, війна з Росією не завадить Брюсселю і Києву почати переговори про вступ України до Європейського Союзу.

Про це повідомляє Politico.

Видання зазначає, що за словами трьох дипломатів, які знають про плани, ЄС готується дати Києву зелене світло для початку офіційних переговорів про приєднання до кінця року.

Один зі співрозмовників розповів, що у листопаді Комісія має опублікувати “звіт про прогрес” щодо того, наскільки добре Україна та інші кандидати на членство виконують умови для приєднання.

Ще один дипломат додав, що коли звіт про прогрес буде прийнято, Комісія зробить заяву, яка зробить “дуже складним для держав-членів не сказати «давайте почнемо переговори» для України”.

“Політичний поштовх навколо цього буде занадто сильним, щоб окремі країни-члени протистояли йому. Робочим припущенням є те, що до грудня Європейська Рада вирішить розпочати переговори”, – сказало джерело.

Третій дипломат сказав журналістам, що лідери "пошлють позитивний сигнал" щодо майбутнього членства України в грудні.

За даними співрозмовника видання, прогрес України у виконанні семи критеріїв є обнадійливим і лише одна сфера, що стосується меншин, здається проблемною в короткостроковій перспективі.

Раніше президентка Європарламенту Роберта Мецола висловлювала очікування, що ЄС почне переговори про вступ із Україною уже в грудні. Мецола хоче, щоб офіційні переговори почалися до Різдва. Рішення залишається за міністрами ЄС, які офіційно зустрінуться в грудні після публічного звіту в жовтні про прогрес України в реформуванні судової системи, приборканні корупції та відкритті ринків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram